Ciolacu se fofilează de la rocada premierilor. Ce îl sperie mai tare, greva profesorilor sau gaura neagră din buget?

A trecut deja o săptămână de când premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, trebuia să demisioneze și să îi predea guvernarea lui Marcel Ciolacu, președinte PSD. Așa au convenit în toamna anului 2021, după ce președintele Klaus Iohannis l-a tras pe linie moartă pe Florin Cîțu, după ce îl trădase și pe Ludovic Orban, și a nășit coaliția PNL-PSD.

Când a venit momentul să preia puterea, liderul PSD a anunțat că vrea să amâne „rotativa”, așa cum a fost denumită în spațiul public rocada premierilor, invocând greva generală declanșată de sindicatele din învățământ.

Iată că după doar câteva zile am aflat adevăratul motiv pentru care i s-au muiat picioarele lui Marcel Ciolacu. Nu nevoia de soluționare a conflictului de muncă din învățământ îi dă coșmaruri liderului PSD, ci gaura din buget este marea sperietoare.

Demisia președintelui ANAF, Lucian Heiuș, a fost însoțită de recunoașterea publică a deficitului de încasare la bugetul de stat. Gaura este acum de 8,9 miliarde de lei și se estimează că până la sfârșitul aului ar putea sări de 20 de miliarde.

Asta l-a pus pe Marcel Ciolacu în fața unei mari dileme. Oricine s-ar afla acum pe fotoliul de premier va fi obligat să facă reduceri de cheltuieli pentru reechilibrarea bugetului. Or Ciolacu numai de asta nu are nevoie, să-și dezamăgească camarila de partid care aștepta și mai mulți bani publici și, în plus, să se mai aleagă și cu ștampila de premier care vine cu măsurile de austeritate.

Greva profesorilor a fost doar un pretext, motivele reale pentru care Ciolacu refuză deocamdată rocada sunt cu totul altele și le vom vedea în curând în situația economică din ce în ce mai gravă generată tocmai de proasta guvernare a coaliției PNL-PSD.

Ciolacu este pragmatic și îi va lăsa pe liberali și pe Ciucă să treacă prin această criză ca apoi, în funcție de deznodâmânt, fie să pozeze în salvator, fie să poată arunca vina pe colegii de coaliție. Sau ambele.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii