De ce mai au oamenii încredere în presă, deşi o consideră coruptă?


Mihai Coman, decanul Facultăţii de jurnalism din cadrul universităţii Bucureşti, scrie într-un articol publicat pe hotnews.ro despre faptul că mass-media este percepută de populaţie ca fiind din ce în ce mai coruptă, dar în acelaşi timp presa este pe locul al treilea la încredere, după Biserică şi Armată.

Mi-a plăcut în mod deosebit un paragraf, chiar la finalul textului, în care profesorul Mihai Coman apreciază încrederea populaţiei în presă ca fiind un elogiu adus acelor jurnalişti care încă îşi fac meseria.

"increderea publicului in presa este un elogiu adus jurnalistului anonim, alergat zi de zi pe teren, neprotejat de legi, coduri profesionale si uneori nici macar de contracte de munca, platit mult sub valoarea muncii depuse... cateva litere sub un material, formand un nume pe care nimeni nu il memoreaza, un ansamblu de mii de nume fara posteritate, dar care, toate la un loc, permit presei sa fie (inca) o institutie in care oamenii au incredere."

Sunt sigur că mulţi dintre colegii de presă din Suceava se vor regăsi în cele câteva vorba spuse de profesorul Mihai Coman, aşa cum sunt sigur că sunt şi câţiva aşa-zişi ziarişti care nu sunt cuprinşi în această descriere. Sunt "deontologii" care vorbesc frumos despre cum ar trebui să se facă presă, despre obiectivitate, despre imparţialitate, despre morală etc. Dar tot ei sunt cei din cauza cărora mass-media este percepută ca fiind din ce în ce mai coruptă.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii