Ocupat cu alegerile, Flutur a uitat de Unirea Bucovinei cu România (VIDEO)

Suntem cei mai inventivi oameni din lume. Când trebuie, găsim imediat motive pentru vreo paranghelie. Păcat este că cele câteva evenimente care ar merita pe deplin sărbătorite cu fast, sunt trecute adesea cu vederea de politicienii aflaţi în campanii electorale.

Astăzi, sâmbătă, 28 noiembrie 2009, se împlinesc 91 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul Român. Nici Flutur şi nici Lungu nu au organizat nimic pentru a marca acest moment. Sau, cine ştie, poate or fi organizat ceva întâlniri electorale printre blocurile din Burdujeni sau în piaţa Vereşti, dar cred că scopul e cu totul altul.

Cred că ziua în care Bucovina revine în graniţele României după aproape 150 de ani de ocupaţie austriacă ar fi meritat mai multă atenţie. Dacă nu pentru semnificaţia istorică, măcar pentru intenţiile îndelung anunţate privind exploatarea "brandului" în această perioadă.

După ce ai câştigat alegerile cu un discurs în care pomeneşti de Bucovina de trei ori într-o singură propoziţie, cred că este de bun simţ să nu treci cu vederea astfel de evenimente importante pentru istoria acestui ţinut.
După ce ai botezat tot cei ţi-a căzut în cale cu numele "Bucovina", începând de la săli din Palatul Administrativ până la instituţii din subordine, este cel puţin de neînţeles de ce uiţi de un eveniment atât de important.

Sau, cine ştie, poate a fost organizat ceva şi nu am aflat eu. În cazul asta îmi cer scuze. Este încă dimineaţă şi mă duc să dau o raită prin oraş. Poate, poate se întâmplă ceva. Cert este că anul astă cu siguranţă nu mai avem mocăniţă în centrul oraşului. Nici mici şi nici vin fiert. Nici miros de bălegar. Nici directori de instituţii, consilieri judeţeni sau chiar preşedinte de Consiliu Judeţean, îmbrăcaţi în sumane şi cu căciuli de miel pe cap. Poporul nu mai primeşte circ şi pâine. E criză. Dar criză era şi anul trecut. Şi totuşi anul trecut a fost mare paranghelie. Şi erau şi atunci alegeri. Poate că o fi fost mai importante parlamentarele. Cine ştie.
Anul trecut s-au cheltuit bani, deloc puţini, pentru un spectacol care pe alocuri a fost chiar de prost gust. Nu e deloc uşor să plimbi o mocăniţă prin centrul unui oraş, nu e uşor să mobilizezi sute de oameni care să îţi defileze pe străzile oraşului sau să cânte trei melodii pe scena din centru. Pe una dintre cele două scene, pentru că cealaltă era ocupată de ÎPS Pimen.

Atunci însă şefii PDL nu se credeau încă stăpânii judeţului. Câştigaseră la locale, ce-i drept, dar nu la diferenţă foarte mare. Circul şi pâinea prilejuite de Unirea Bucovinei cu Regatul Român s-au nimerit la ţanc, chiar cu două zile înainte de alegeri. Au câştigat confortabil la parlamentare. Au câştigat la fel de uşor şi în acest an, la europarlamentare. Credeau că lumea va vota din inerţie cu PDL şi la prezidenţiale. De asta nu s-au obosit să mai organizeze vreo paranghelie electorală. De fapt să ignore cu totul această sărbătoare. S-au înşelat însă. Băsescu a scos un scor foarte slab, undeva la 39 de procente, mult sub procentele PDL la ultimele alegeri. Probabil că acum Flutur regretă că nu a repetat figura de anul trecut. Poate mai câştiga nişte voturi pentru Băsescu.

Eu nu aş fi vrut să se repete circul de anul trecut, dar nici nu vreau ca un astfel de moment să treacă nebăgat în seamă. Din păcate în România nu se poate întâmpla decât ori una, ori cealaltă.

Later edit: M-a sunat un amic să îmi spună că am nimerit-o. Flutur era dimineaţă la Vereşti. Inaugura începerea lucrărilor la un drum de pe acolo

Din seria "dacă doriţi să revedeţi", am încărcat un colaj de fotografii de la manifestarea de anul trecut. Filmul este HD (cât m-am priceput şi eu) aşa că îl puteţi urmări full-screen fără probleme:

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii