Divorţ cu scântei între Monitorul de Suceava şi Arbomedia, pe motiv de căsnicie cu Obiectiv


Ce s-a întâmplat?

Monitorul de Suceava avea contract cu ArboMedia pentru vânzările de publicitate. ArboMedia era condusă până nu demult de Silviu Ispas. El a părăsit pe la începutul anului, nu ştiu exact în ce condiţii, compania ArboMedia şi la 16 martie anunţa că îşi deschide propria firma în domeniul publicităţii - Midas Media
La 17 martie, Monitorul de Suceava anunţă ArboMedia că renunţă la contract şi negocierile ulteriore nu duc la niciun rezultat concret.

Între timp, Monitorul de Suceava semnează un contract cu Midas Media, noua firmă a lui Ispas, iar ArboMedia a preluat în portofoliu vânzările de publicitate ale ziarului Obiectiv de Suceava. Până aici totul este limpede. Doar că de câteva zile văd tot felul de articole şi discuţii pe site-urile de profil. Se pare că totuşi despărţirea dintre Monitorul de Suceava şi ArboMedia a fost una cu scântei.

Am adăugat mai jos un articol pe această temă, publicat pe AdPlayers.ro





Divorţ cu scântei între Monitorul de Suceava şi Arbomedia, pe motiv de căsnicie cu Obiectiv


Dupa 7 ani de casnicie, Monitorul de Suceava si ARBOmedia se despart cu scantei, motivul fiind legat de cea mai recenta colaborare a regiei cu Obiectiv de Suceava. De cealalta parte, ARBOmedia considera nefondata supararea Monitorului de Suceava.


Ce spune Monitorul de Suceava?

Intr-o informare de presa, Paul Oancea, director la Monitorul de Suceava spune ca ziarul pe care il conduce „declina continuarea parteneriatului cu societatea comerciala ARBOmedia.net din Bucuresti, prin denuntarea unilaterala a contractului de regie existent, din ratiuni ce tin atat de moralitatea comportamentului in afaceri, cat si pentru protejarea intereselor ziarului impotriva actiunilor firmei care ii pot afecta functionarea”.
 
Oancea motiveaza decizia printr-o actiune ARBOmedia. „Dupa 7 ani de parteneriat onorabil, timp in care Monitorul de Suceava si-a respectat toate obligatiile contractuale, chiar si in detrimentul intereselor proprii, am aflat cu totala surprindere de faptul ca partenerul nostru din Bucuresti, firma ARBOmedia, a semnat in paralel un contract similar cu un ziar competitor care difuzeaza cel mult un sfert din tirajul Monitorului de Suceava si care refuza de ani buni sa se auditeze sau sa accepte masurarea audientei prin SNA
 
Contactat de catre AdPlayers si intrebat daca vechea colaborare intre companii prevedea o exclusivitate, Oancea a afirmat ca „exista o astfel de clauza de exclusivitate de reprezentare in fata clientilor nationali de publicitate, din cate stiu eu in randul tuturor ziarelor locale partenere Arbomedia, durata medie a contractului fiind de 4 ani. Noi l-am reinnoit in 2008”.
 
Monitorul de Suceava reclama practic cel mai recent parteneriat intre Arbomedia si Obiectiv de Suceava, anuntat de curand de regia de vanzari. Oancea mai spune ca a incercat sa medieze conflictul aparut intre regie si ziarul pe care il conduce. „Sigur ca am incercat sa mediem conflictul pe cale amiabila, nu am avut cu cine, din pacate”, sustine directorul  de la Monitorul.
 
Potrivit lui Paul Oancea, ARBOmedia a adus la Monitorul de Suceava intre 50.000 si 180.000 EUR pe an, volum de publicitate care a crescut progresiv in perioada 2004-2008. Oficialul nu a oferit detalii despre obiectivele sau investitiile recent atrase.

Ce zice ARBOmedia ?

De cealalta parte, contactat de catre AdPlayers, Alin Alecu (foto), Costumer Relationship Manager la Arbomedia, considera neintemeiata supararea ziarului cat timp chiar Monitorul de Suceava a cerut rezilierea, pe care regia ar fi incercat sa o modereze, insa fara succes. 
 
Pe scurt, Monitorul de Suceava ne-a solicitat inca din 17 martie rezilierea contractului cu ARBOmedia fara o explicatie foarte clara. Raspunsul nostru a fost politicos, i-am invitat la o discutie in Bucuresti in 07 aprilie ( nota red.: am primit si o copie a apelului) sau in 16-17 Aprilie la Conferinta ARBOsfera de Sibiu. Din pacate ambele invitatii au ramas fara raspuns”, spune Alin Alecu. 
 
In lipsa unei medieri, Arbomedia s-a vazut indreptatita sa semneze cu cealalta publicatie locala: „Contractul nostru cu "Obiectiv de Suceava" este ulterior acestei date. In ciuda schimbarii de management, ARBOmedia isi continua activitatea si are planuri de dezvoltare. Nu putem astepta indecizia/decizia determinata emotional a unora dintre partenerii sai de a continua sau nu colaborarea. Obiectivul companiei este acela de a oferi clientilor de publicitate acoperire nationala cu publicatii locale”.
 
Intelegem supararea celor de la "Monitorul de Suceava" dar avem convingerea ca partenerii nostri de la "Obiectiv de Suceava" au toate argumentele pentru a dezvolta si oferi clientilor nationali produse media la nivelul standardelor cu care i-am obisnuit”, conchide Alecu.

Cine a inaintat divortul?

 
Indiferent daca tirajul invocat de seful de la Monitorul este adevarat sau nu, o mica farama de adevar in privinta  lipsei de transparenta a cifrelor de tiraj ale celeilalte publicatii exista - Obiectiv de Suceava nu are inca nicio cifra de difuzare sau audit de tiraj la BRAT. Potrivit aceluiasi brat.ro, Monitorul de Suceava are un tiraj vandut de aproximativ 9.000 de exemplare.

Chiar daca nu putem face altceva decat sa asteptam cifrele de la BRAT pentru Obiectiv de Suceava, ramane totusi cate o intrebare pentru fiecare parte. De ce nu s-a mai inteles Arbomedia cu Monitorul, preferand sa semneze cu un ziar neauditat inca? De ce n-ar fi venit Monitorul la intalnirea cu Arbomedia, intorcand spatele regiei dupa 7 ani de casnicie? Altfel spus, cine a fost nemultumit de mariaj, si a inaintat divortul?


Un articol pe această temă puteţi citi şi pe paginademedia.ro

Later edit: Uitasem să spun că şi Sandrinio Neagu, redactor şef adjunct la Monitorul de Suceava, a scris pe blog câte ceva despre această mutare, foarte vag însă.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Incalcite sunt caile online-ului si interesele financiare. Banuiesc ca Monitorul de Suceava vrea si niste bani din acest divort, dar a uitat ca a cerut despartirea cu ceva timp in urma si ca a vandut spatiile altei regii? Eu asta am inteles...

    RăspundețiȘtergere