Scandal la Arhiepiscopie. Pimen este presat să ia măsuri împotriva unor preoţi care au slujit alături de catolici la Rădăuţi

Aurel Olărean a reuşit să bage zânzanie şi în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Mai exact, primarul municipiului Rădăuţi a invitat la festivitatea de inaugurare a lucrărilor de modernizare a grădinii zoologice preoţi ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici. La evenimentul desfăşurat la 14 septembrie a luat parte şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

La slujbă au participat preotul greco-catolic Ioan Volosciuc, preotul romano-catolic Iosif Răchiteanu şi preoţii ortodocşi Iustin Calancea şi Angel Prelipcean, toţi din Rădăuţi.

Cum Biserica Ortodoxă Română interzice cu desăvârşire participarea credincioşilor şi a clericilor la slujbe ecumenice, o parte din preoţii suceveni i-au cerut lui ÎPS Pimen să ia măsuri drastice împotriva celor doi preoţi de la Rădăuţi.
Şeful Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu a luat încă nicio decizie dar se pare că în Protpopiatul Rădăuţi atmosfera este încinsă la maxim. Oricum, ca de obicei, la cât de bine (nu) ştie să comunice Arhiepiscopia sunt precis că despre eventuale sancţiuni vom afla tot pe surse şi după multă vreme.




Anexez şi un citat din comunicatul transmis de BOR în 2008, după ce Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, s-a împărtăşit, în timpul unei slujbe greco-catolice, alături de ierarhi uniaţi şi romano-catolici:

În legătură cu comportamentul sacramental şi liturgic al ierarhilor, preoţilor, diaconilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relaţie cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane şi al învăţăturii de credinţă ortodoxă,
Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Cat de bine si frumos este a fi frati impreuna. Acest lucru nu este pe placul celor ce doresc dezbinarea.Fiti uniti ca numai asa va fi invins cel rau.Lucrarea celui rau consta in dezbinare,rautate si ura.Lucrarea lui DUMNEZEU este iubire fata de semenul nostru,ori care ar fi el,toti suntem fii aceluias CREATOR,ne desparte numai faptele noastre.Atentie ,pe cei buni i-i va rasplati,iar pe cei rai cu rau i-i va pierde si Iparatia SA altora o va da altora. bonicud.

    RăspundețiȘtergere