Procurorul de şedinţă s-a dat de partea PSD. Apărări ridicole invocate Donţu şi cei patru avocaţi ai PSD

Procesul prin care se judecă apelul PSD la decizia Judecătoriei Suceava de respingere a listei de candidaţi pentru Consiliul Local s-a încheiat vineri după-amiază. Instanţa a rămas în pronunţare, decizia urmând să fie anunţată la ora 18.00.

Apărările de pe fond ale celor patru avocaţi ai PSD, Dorin Andronic, Ioan Ursărescu, Vasile Tudor şi Paul Vargan, au fost efectiv ridicole. În primul rând, avocaţii au arătat instanţei că după verificarea celor 872 de semnături anulate de Judecătorie au constatat că în 747 de cazuri este vorba de persoane care locuiesc în Suceava şi sunt înscrise în Registrul Electoral. Or, această chestiune nu a fost contestată de nimeni, ci contestaţia lui Vasile Cioban şi concluzia judecătorului din primă instanţă au vizat faptul că sunt greşit completate. Evident, nu există absolut niciun temei legal ca instanţa de apel să valideze nişte semnături care nu îndeplinesc condiţiile de formă, aşa cum foarte clar sunt înscrise în tabelul-model al Autorităţii Electorale Permanente. Instanţa de apel nu poate corecta pur şi simplu o greşelile flagrante din documentele de candidatură ale partidului care se pretinde cel mai mare din România.

În al doilea rând, avocatul Tudor a afirmat că prin respingerea candidaturilor s-ar îngrădi dreptul de a fi ales al persoanelor de pe lista PSD. Or, în acest caz nici nu poate fi vorba de o îngrădire a dreptuilor, asta pentru că în România dreptul de a fi ales este garantat prin Constituţia, dar candidaţii trebuie să respecte anumite condiţii, aşa cum sunt ele stabilite de autorităţile publice competente. Or, condiţiile cu privire la lista de susţinători nu au fost evident respectate. În acest caz există deja soluţii similiare exprimate de instanţe din toată ţara tocmai cu privire la completarea greşită ale unor liste de susţinători.

Mai trebuie spus că preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Ovidiu Donţu, s-a făcut efectiv de râs în sala de judecată. Donţu a încercat să convingă instanţa să valideze semnătruile completate incorect, precizând că a luat legătura cu o femeie care şi-a trecut data naşterii cu o diferenţă de zece ani faţă de cea reală. Motivul invocat de Donţu era tocmai neîncrederea populaţiei cu privire la modul în care vor fi folosite datele colectate. Adică Donţu îi spunea judecătoarei că oamenii care au semnat nu aveau încredere în PSD. Colegii din PSD aflaţi în sală au rămas sideraţi de argmentaţia lui Donţu, iar deputatul Ioan Stan era chiar la un pas să-şi facă cruce când a auzit argumentaţia colegului de Parlament.

În fine, dubioasă a fost şi reacţia procruroului de şedinţă care fără să consulte probele administrate în dosar s-a dat de partea PSD şi a cerut instanţei să admită apelul şi să menţină lista de candidaţi ai PSD pentru Consiliul Local.

Sunt foarte curios să văd care va fi soluţia pronunţată de completul format din judecătoarele Oana Daniela Victoria şi Nadia Mina Codău.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii