Poveste despre Băișanu, sediul ALDE, strategii de comunicare și promisiuni electorale

De ce a luat Băișanu mai puține voturi decât în 2004, cum s-a făcut de râs la locale și ce vânează la parlamentare

Era cu vreo lună înainte de campania electorală. Băișanu căuta să-și închirieze un sediu pentru partid. „ALDE? Băișanu? Da, închiriez, dar numai cu banii înainte”, acesta era răspunsul pe care îl primeau de fiecare dată oamenii lui Băișanu. Acela era un bun moment ca înțelegând cam ce imagine are în târg să se lase de politică și să plece acasă. Ți-ai găsit!

La alegeri, Băișanu s-a făcut efectiv de râs. A obținut mai puțin cu 200 de voturi decât în 2004, atunci când a candidat pentru prima dată la Primăria Suceava. La Consiliul Județean ALDE nici măcar n-a făcut pragul.

Despre Băișanu am spus deseori că marele lui ghinion este acela că Suceava e un oraș destul de mic ca oamenii să se cunoască între ei, motiv pentru care mulți suceveni îi știu adevăratul caracter. Aroganța, minciuna și politica de cumătrie l-au dus la acest scor apropiat de marja de eroare. La astea se adaugă o imensă greșeală de comunicare în campania electorală.

Cum știa că promovarea agresivă pe propriul post TV nu-l ajută cu nimic, Băișanu a investit o avere în propaganda online. Probabil că de la începutul lui 2015 până azi Băișanu a cheltuit pe reclamele de pe Facebook undeva la un miliard de lei vechi. Bani cheltuiți de pomană. Cel puțin trei sferturi dintre utilizatorii de Facebook din Suceava intră în categoria tinerilor și adulților de până la 50 de ani. Public ocupat și activ. Chiar meriți să te faci de râs în halul ăsta când tu singur plătești foarte mulți bani ca să enervezi tinerii cu reclame despre centrale și abonamente gratuite pentru pensionari. Asta-i doar un exemplu, elementare astfel de greșeli de comunicare a făcut cu duiumul.

Odată cu supradezvoltarea rețelelor sociale paradigma comunicării online s-a schimbat radical. Băișanu a crezut că Facebook funcționează ca propria-i televiziune. Fals! Suntem o generație care nu poate fi manipulată, care sancționează demagogia și populismul. Băișanu s-a îmbătat cu propriile-i gogorițe. Rezultatul unei astfel de strategii era previzibil. A enervat lumea și s-a făcut de râs.

Zilele trecute am văzut că sediul ALDE s-a golit și pe geam a apărut din nou un anunț de închiriere.

Băișanu a dispărut complet din peisaj și așteaptă ca oamenii să mai uite despre cât de tare s-a făcut de râs la locale. Mai așteaptă și ca PSD să accepte o alianță cu ALDE la parlamentare, sperând să-și negocieze un loc eligibil pe eventuala listă comună. Nu cred că va reuși. În mod normal cariera politică a lui Băișanu trebuia să se fi încheiat după rezultatul de la locale.

Să vedem totuși ce se va întâmpla la toamnă. Poate că va avea din nou nevoie să închirieze un sediu pentru partid. Cu banii înainte, deja știe.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii