Noul centru comercial și soluția rutieră posibil greșită de pe Calea Unirii



Un nou centru comercial va apărea în fosta zonă industrială a municipiului Suceava. Complexul Egros, care va funcționa pe locul fostei fabrici Mobstrat de pe Calea Unirii, va fi inaugurat la jumătatea lunii martie.

Apariția noului centru comercial redeschide discuția privind soluția rutieră posibil greșită aplicată anul trecut pe Calea Unirii. 

Proprietarul Egros, un afacerist ieșean, susține că vizitatorii centrului comercial vor avea la dispoziție 600 de locuri de parcare. Acestea vor fi însă amplasate în partea din spate a noului centru comercial. Accesul către locurile de parcare se va face pe un drum care urmează să fie amenajat în prelungirea străzii de lângă Bazar. Calea de acces este marcată cu roșu în schița atașată acestui articol.

Pentru a ajunge în această parcare, un client care vine dinspre centrul municipiului Suceava va trebui să traverseze întreaga zonă comercială, să treacă pe sub pasarela CFR Burdujeni, să se întoarcă până la sensul giratoriu de la Bazar și să intre pe strada care va fi amenajată în spatele noului complex comercial. În total, un ocol de 2,7 kilometri. Evident, cei mai mulți dintre clienți probabil vor utiliza parcarea Shopping City Suceava.

Așa cum spunea, apariția noului centru comercial trebuie să redeschidă discuția privind soluția rutieră posibil greșită de pe Calea Unirii. Așa cum foarte ușor se poate observa în schița atașată acestui articol, actualele reguli de pe bulevard crează foarte mari discriminări între centrele comerciale din zonă.

Dacă persoanele care circulă dinspre Burdujeni pot ajunge cu ușurință la oricare dintre centrele comerciale din zonă, situația este complet diferită pentru clienții care vin dinspre oraș. Shopping City Suceava, Egros și Bazar sunt într-un clar dezavantaj față de Iulius Mall, LIDL și Dedeman. Dacă la obiectivele de pe partea drepată se poate intra cu ușurință, pentru cele de pe partea stângă clienții trebuie să facă un ocol de doi kilometri pe sub pasarela CFR Burdujeni.

Soluția rutieră posibil greșită de pe Calea Unirii dezvantajează cel mai mult Bazarul, acolo unde dețin chioșcuri și lucrează câteva mii de suceveni.

Bazariștii au primit o puternică lovitură prin interzicerea accesului din sensul giratoriu spre parcarea din spate. S-a văzut că modificările rutiere de acolo nu au dat rezultate. Activitatea din Bazar durează doar câteva ore dimineață, iar sensul giratoriu de acolo se aglomerează și când chioșurile sunt închise și toată lumea este plecată acasă. Mai mult, am văzut că de câteva luni s-a renunțat și la așa-zisa bandă rapidă, scuza folosită pentru modificarea intersecției.

Apoi, soluția rutieră posibil greșită de pe Calea Unirii include și o amenajare unică în lume: sensul giratoriu parțial de la Dedeman. Acolo, dinspre Burdujeni este amplasat un indicator de sens giratoriu, iar dinspre oraș în intersecție este montat un indicator „Cedează trecerea”. Probabil că șoferii care ajung pentru prima dată în această intersecție își fac cruce când văd o așa ciudățenie.

Amenajările de pe Calea Unirii nu au îmbunătățit spectaculos traficul rutier între oraș și Burdujeni. În schimb, crează mari discriminări între centrele comerciale și mărește distanțele parcurse cu mașina, adică consum mai mare de combustibil, mai multă poluare, mai mult stres în trafic etc. Iar la orele de vârf se circulă în continuare bară la bară. În concluzie, mă întreb dacă nu cumva soluția rutieră de pe Calea Unirii nu produce mai multe dezvantaje decât avantaje și dacă nu ar fi momentul să redeschidem discuția cu privire la eficiența modificărilor făcute anul trecut.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii