Cine va câștiga alegerile europarlamentare, cât de mult contează prezența și care va fi marea supriză la vot

În prima parte a zilei de duminică prezența la vot a fost sensibil mai mare decât la precedentele alegeri europlamentare din 2014.

Deși buletinul de vot este unui stufos, cu zeci de liste de partid și candidați independenți, pragul electoral va fi realizat doar de o mână de partide.

O prezență mare la vot dezavantajează, evident, Partidul Social Democrat. Din estimările mele, cred că PSD va obține un scor mic, cu 2 în față.

În schimb, marea supriză a alegerilor cred că va fi Alianța 2020 USR PLUS.

Votanții care participă la vot în plus față de alegerile trecute vin pentru a sancționa coaliția de guvernare. Alegătorii își doresc oameni noi în politică, profesioniști, pro-europeni, fără probleme de natură penală sau morală. Or, tocmai asta le propune Alianța USR PLUS.

Chiar dacă pe listă se regăsesc nume ca Blaga, Falcă sau Hava, un scor bun va face și PNL.

În schimb, PSD aripa Dragnea, PSD aripa Tăriceanu (ALDE), PSD aripa Ponta (ProRomânia) și PSD de limbă maghiară (UDMR) cel mai probabil vor fi sancționate la vot.

Scenariile sunt multe, dar pe o mobilizare fără precedent după-amiaza și seara a electoratului tânăr din mediul urban și cu un număr consistent de voturi din Diaspora, n-ar fi nicio supriză ca PSD să termine pe locul trei, iar PNL să aibă emoții pentru primul loc.

În mediul urban, mai ales în marile orașe, Alianța USR PLUS va spulbera PNL, un partid care n-a înțeles să se reformeze cât timp s-a aflat în opoziție. Rămași în logica politicii baronilor locali, liberalii au pierdut tinerii și intelectualii din mediul urban și au migrat mai mult spre un electorat din zona rurală. 

În fine, despre ce se va întâmpla după alegeri vorbim mâine dimineață, când vom avea rezultatele finale. Cert este că la cum cred eu că se vor închide urnele, PSD-ALDE nu vor mai avea nicio legitimitate să guverneze țara până în decembrie 2020.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii