Coronavirusul s-a plimbat prin județ și autoritățile au rămas fără glas

Ucraina a anunțat, astăzi dimineață, că a fost confirmat primul caz de coronavirus din această țară la un bărbat care miercuri, 26 februarie, a călătorit cu avionul din Italia în România, iar apoi a mers cu mașina la Cernăuți.

Informațiile au fost comunicate oficial, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății din Ucraina. Știrea a fost preluată de mass-media din toată lumea, inclusiv din România.

Mass-media a relatat că bărbatul s-a aflat la bordul cursei Bergamo - Suceava operată de WizzAir, a aterizat pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava și a trecut în Ucraina prin Vama Siret. În avion s-ar fi aflat cel puțin o sută de persoane, la care se adaugă persoanele cu care bărbatul a interacționat de la aterizare până la ieșirea din țară. Până acum, acei oameni au interacționat, la rândul lor, cu un număr greu de estimate de alte persoane.

Deși riscul privind prezența coronavirusului în județul Suceava este foarte ridicat, autoritățile naționale și locale nu au reacționat în niciun fel.

La mai bine de zece ore de la anunțul oficial al Ministerului Sănătății din Ucraina, autoritățile românești nu au confirmat sau infirmat informația și nu au comunicat măsurile dispuse pentru limitarea riscului de răspândire a virusului.

Nu au trimis nici măcar o informare în limbaj de lemn în care să spună că urmăresc „cu atenție și îngrijorare” evoluția evenimentelor.

Publicul are nevoie să fie informat și are nevoie să obțină acele informații din surse oficiale. În lipsa comunicărilor oficiale, jurnaliștii obțin și transmit informații obținute pe surse. Dar există riscul ca acele informații să nu fie întotdeauna exacte. De vină pentru eventuala difuzarea a unor informații eronate este însă opacitatea autorităților care refuză să comunice date oficiale în timp util. Trăim în secolul vitezei. Nu putem să vorbim poimâine despre criza de alaltăieri. Niciun jurnalist nu a primit astăzi nicio declarație oficială despre bărbatul care a plimbat coronavirusul prin Suceava. Astăzi, autoritățile au refuzat efectiv dreptul populației de a fi informată corect și cu celeritate.

Așadar, coronavirusul s-a plimbat prin județ și autoritățile au rămas fără glas.

Lipsă de reacție, opacitatea și aparența de amatorism în activitatea instituțiilor publice sunt absolut îngrijorătoare în condițiile în care nu văd cum această pandemie ar putea să să ne ocolească.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii