DNA cere punerea sub acuzare a deputatului Eugen Bejinariu în dosarul Microsoft. Prejudiciul: 67 de milioane de dolari. Cum va vota Parlamentul?



Direcția Națională Anticorupție a cerut, luni, avizul Camerei Deputaților pentru începerea urmăririi penale față de deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, aflat pe primul loc pe lista de candidați a partidului pentru Camera Deputaților la alegerile de la 11 decembrie 2016.

Bejinariu este acuzat că în 2003-2004, când era ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a inițiat hotărâri de guvern și a semnat contracte din celebrul dosar Microsoft prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 66,96 milioane de dolari.

Dacă deputații vor vota favorabil cererea DNA, Bejinariu urmează să fie pus sub acuzare pentru „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

Aștept să văd dacă solicitarea DNA va fi pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților până la alegeri și cum anume vor vota parlamentarii.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, 21 noiembrie 2016:

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Bejinariu Eugen, în prezent deputat, la data faptelor deţinând şi o funcţie ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:
  • a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,
  • a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
  • a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii