Supendare, anticipate sau coabitare, cele trei posibile scenarii după ce Iohannis a respins premierul lui Dragnea



Președintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh pentru formarea noului guvern și a cerut coaliției PSD-ALDE o altă propunere de premier. Iată cele trei posibil scenarii pentru perioada imediat următoare.

1. Coabitare. Coaliția PSD-ALDE face o nouă propunere. Iohannis acceptă. Urmează o perioadă de coabitare zbucuimată, așa cum am avut în 2014-2015 cu Iohannis-Ponta.

2. Suspendare. PSD nu face altă propunere sau numește o altă persoană care va fi din nou refuzată de Iohannis. Majoritatea PSD-ALDE îl va suspenda pe Iohannis în Parlament. În perioada suspendării, atribuțiile președintelui sunt preluate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care va desemna premierul, poate chiar pe Liviu Dragnea. În funcție de rezultatul referendumului pentru demitere, Iohannis se va întoarce sau nu la Cotroceni, dar premier rămâne cel desemnat de președintele interimar.

3. Anticipate. Iohannis refuză orice alt nume propus de coaliția PSD-ALDE și desemnează premier de la alt partid sau neimplicat politic. Conform legii, Parlamentul este dizolvat și sunt organizate alegeri anticipate dacă două propuneri consecutive sunt respinse de Parlament într-un interval de 60 de zile.

Voi care credeți că este cel mai probabil scenariu?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii