Scenariul lui Klaus Iohannis pentru menținerea lui Florin Cîțu în funcția de premier. Președintele va juca din nou cartea pandemiei

Președintele Klaus Iohannis are un plan bine stabilit pentru a-l trece pe Florin Cîțu prin criza politică și pentru a-l păstra la putere, în funcția de premier, iar acest plan pare să fie o reeditare a scenariului din criza politică generată de PNL la începutul anului 2020. 

Vedem că în ultimele două săptămâni, după declanșarea crizei politice, Iohannis și Cîțu nu au făcut decât să tragă de timp. Împreună cu PSD, liberalii au chiulit de la ședințele birourilor permanente ale Parlamentului pentru a evita aprobarea unui calendar al moțiunii de cenzură. Au cerut o amânare de două săptămâni pentru a verifica veridicitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură. Au sesizat Curtea Constituțională și refuză în continuarea să programeze votul pentru moțiunea de cenzură.
 
 
De ce trag de timp Iohannis și Cîțu?

Răspunsul aparent ar fi că vor să amâne totul până la congresul PNL, acolo unde Florin Cîțu să câștige președinția partidului.

În realitate, am aproape certitudinea că președintele Klaus Iohannis vrea să joace din nou cartea pandemiei și să repede scenariul de anul trecut. Atunci, după ce a încercat să forțeze dizolvare Parlamentului și anticipate simultan cu alegerile locale, Klaus Iohannis a invocat criza sanitară și necesitata unui guvern care să dispună de instrumtele și mecanismele pentru adoptarea măsurilor necesare, reușind să obțină votul în Parlament pentru reinvestirea guvernului Ludovic Orban.

Așa cum era de așteptat odată venirea toamnei, vedem cum numărul cazurilor crește accelerat, secțiile de terapie intensivă sunt din ce în ce mai pline, iar presiunea pe sistemul medical este în creștere. 

Cu un cinism politicianist, președintele Klaus Iohannis pare că abia așteaptă ca situația în spitale să se agraveze din ce în ce mai tare până la congresul PNL. 

După ce Florin Cîțu probabil îl va fi învins pe Ludovic Orban la congres, Klaus Iohannis va invoca situația de criză sanitară și va pune presiune pe USR să revină în coaliția de guvernare, cu Cîțu premier. Dacă USR va continua să-l refuze pe Cîțu, președintele va forța păstrarea unui guvern minoritar invocând, exact la fel ca anul trecut, criza sanitară.

Dacă în negocierile cu PSD lucrurile decurg cum s-ar fi aștepat, Klaus Iohannis pare că a anticipat greșit reacția contondentă a USR și este foarte probabil ca această eroare să-i strice scenariul și să se vadă în fața unui deznodământ diferit față de cel planificat la momentul în care a generat criza politică.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii