Discuții despre pace, pregătiri pentru război

Astăzi s-au încheiat Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. În Grecia antică, timp de peste 1.200 de ani, pe durata jocurilor olimpice toată lumea respecta Ekecheiria, „pacea olimpică”. Toate conflictele militare încetau, iar sportivii și spectatorii putea călători fără teamă către Olympia, locul de desfășurare al întrecerilor.

Armistițiul olimpic este respectat, cel puțin teoretic, și pe durata olimpiadelor moderne.

În ultimele zile situația din estul Ucrainei a escaladat. Protocolul de la Minsk dintre guvernul ucrainean și separatiști nu mai există de facto. Focurile de armă și exploziile se aud permanent în zona liniei de demarcație.

De acum a dispărut și impedimentul armistițiului olimpic, dacă ar fi fost acesta un simbol de care Rusia să țină cont. 

În ciuda declarațiilor pacifiste ale celor două părți, toate semnele arată că ne îndreptăm spre o confruntare militară. Exercițiile militare și mișcările de trupe rusești sunt considerate de liderii occidentali ca indicii certe ale pregătirii unei invazii în Ucraina. De cealalată parte, agențiile de presă rusești vorbesc de câteva zile numai despre agresiuni ale Ucrainei față de separatiștii din Donbas, aceasta urmând probabil să fie justificarea unei intervenții amate.

Nu avem motive de îngrjiorare privind securitatea României, NATO este cea mai puternică alianță militară din istorie, dar nici indiferenți nu putem fi la perspectiva unui război în țara vecină.

Senzația mea este că am ajuns într-un punct în care conflictul militar cu greu mai mai poate fi evitat. 

Liderii occidentali și Putin discută foarte mult despre pace, dar sunt pregătiți pentru război. Un război care de acum chiar poate izbucni în orice moment.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii