Ultima șansă să salvăm Pasul Mestecăniș! Trimite astăzi acest email

Consiliul Județean Suceava forțează deschiderea Gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniș. Deși suntem în stare de alertă la nivel național, CJ Suceava a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului emiterea autorizației integrade de mediu pentru punerea în funcțiune a gropii de gunoi. 

Astăzi, miercuri, 2 februarie 2022, este ultima zi în care pot fi trimise către APM Suceava observații scrise cu privire la solicitarea de emitere a autorizației de mediu. 

La fel ca cei mai mulți dintre voi, consider că acea groapă de gunoi va fi o bombă ecologică, o greșeală care va afecte iremediabil populația, turismul, activitățile economice și mediul încojurător și va polua solul, aerul și pânza freatică, fiind un risc major cu privire la sănătatea publică.

Dacă împărtășiți această opinie, astăzi este ultima șansă pentru a salva Pasul Mestecăniș. Este foarte important să trimitem observații scrise negative, pentru că astfel vom demostra în instanță că a existat o opoziție reală cu privire la eliberarea autorizației de mediu. 

Nu contează unde locuiești, unde lucrezi, vârsta sau orice altceva. Important este să îți pese și să fii dispus să aloci două minute din ziua de astăzi pentru a opri un proiect monstruos care va distruge unul dintre cele mai frumoase colțuri ale României. 

Am adăugat mai jos textul pe care l-am trimis către APM Suceava. Este foarte simplu să trimiți și tu un email și durează doar două minute. 

Scrie motivele tale sau copiază textul de mai jos, adaugă numele tău la sfârșit și trimite-l prin email la office@apmsv.anpm.ro . De asemenea, poți să descarci documentul în format doc sau pdf.

***

Către: Agenția pentru Protecția Mediului Suceava

Observații cu privire la solicitarea Consiliului Județean Suceava de emitere a autorizației integrate de mediu pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”

Având în vedere solicitarea Consiliului Județean Suceava de emitere a autorizației integrate de mediu pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”, prin prezenta îmi exprim dezacordul cu privire la emiterea autorizației integrate de mediu pentru obiectivul menționat.

Consider că emiterea autorizației integrate de mediu nu este oportună pentru că obiectivul va avea un major impact negativ asupra populației, activităților economice și mediului înconjurător. Conform studiilor realizate până acum, depozitul de deșeuri va constitui un risc major pentru sănătatea publică, atât pentru rezidenții localităților din vecinătate, cât și pentru milioanele de persoane care tranzitează anual căile de comunicație rutiere și feroviare din proximitatea obiectivului. De asemenea, funcționarea depozitului va polua solul, aerul și pânza freatică și va avea un impact negativ asupra florei și faunei de pe un areal nedeterminat. Prezența unui depozit de deșeuri va afecta negativ industria turismului, una dintre puținele ramuri care pot contribui la dezvoltarea economică a zonei, dar și activitatea fermierilor din localitățile învecinate. Totodată, funcționarea depozitului va afecta iremediabil peisajul din Pasul Mestecăniș.

Consider că autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în condițiile în care obiectivul a fost construit pe un amplasament care nu respectă legislația națională și europeană cu privire la poziționarea față de zonele locuite, față de căile de comunicație și față de obiectivele economice și turistice din zonă. De asemenea, poziționarea obiectivului la mare altitudine, pe un teren cu pantă naturală cu înclinație mare, într-o zonă cu frecvente fenomene meteorologice extreme (vânt puternic, precipitații abundente), sporește gradul de poluare și riscul producerii unor eroziuni ale solului, inundații și alunecări de teren.

De asemenea, consider că procedura de consultare publică, derulată în perioada stării de alertă la nivel național, a fost făcută fără bună credință, contrar legislației care statuează principiul implicării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. În fapt, procedura de consultare publică a mimată, făcută astfel încât în realitate să îngreuneze accesul cetățenilor la procesul de luare a unei decizii care va avea un impact major și de lungă durată pentru populație, activiățile economice și mediul înconjurător.

În concluzie, pentru motivele invocate solicit să respingeți solicitarea Consiliului Județean Suceava de emitere a autorizației integrate de mediu pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”.

Facsimil cu emailul pe care l-am trimis către APM Suceava

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii