Suceava rămâne singura enclavă portocalie din Moldova


PDL a pierdut Nordul Moldovei. Dacă la alegerile locale şi cele parlamentare de anul trecut, dar şi la alegerile europene din acest an, organizaţiile PDL din judeţele Botoşani şi Neamţ obţineau rezultate foarte bune, alegerile prezidenţiale de duminică au fost dezastruoase pentru susţinătorii lui Traian Băsescu.

Aşa cu se poate vedea din harta alăturată (click pe imagine pentru mărire), realizată de evz.ro, în judeţul Neamţ candidatul PSD Mircea Geoană a scos cu şapte procente peste Traian Băsescu.

Diferenţa a fost mai mare la Botoşani unde Geoană l-a spulberat pe Băsescu, acumulând 41% din voturile valabil exprimate, cu 18 procente peste candidatul PDL.
Suceava a rămas singurul judeţ din Moldova unde Băsescu a ieşit pe primul loc, cu doar opt procente în faţa lui Geoană.

Organizaţiile PDL din cele două judeţe, Neamţ şi Botoşani, au obţinut la alegerile trecute scoruri foarte bune şi datorită implicării lui Gheorghe Flutur, cel care i-a convins în urmă cu vreo doi ani pe Gheorghe Ştefan (Pinalty) de la Neamţ, pe vărul său Cătălin Flutur, primarul Botoşaniului, şi pe Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ Botoşani, să părăsească PNL şi să îl urmeze în PLD, şi apoi PDL.

Rezultatele foarte slabe pot fi explicate şi prin faaptul că Flutur a fost mai mult absent din judeţele din nordul Moldovei în această campanie, el fiind coordonatorul campaniei naţionale a PDL. În afara mitingurilor de la Iaşi şi Bacău, unde au fost căraţi mii de oameni din judeţele Moldovei, campania a fost lăsată pe mâna liderilor locali din fiecare judeţ, rezultatele fiind concludente. Rezultatele nu au fost foarte bune nici măcar la Suceava, deşi Băsescu are câteva procente peste Geoană. Deşi ţinta PDL era un scor de peste 50% pentru Traian Băsescu, acesta a obţinut doar 39%, cu mult sub procentele obţinute de PDL la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare din 2008 şi 2009.


Zilele acestea, Flutur trebuie să le explice colegilor de la Bucureşti de ce au fost obţinute rezultate atât de slabe în judeţele din Nordul Moldovei, acolo unde el se lăuda că îi va zdrobi pe Geoană şi Antonescu.

De asemenea, se anunţă zile grele şi pentru subalternii săi din judeţul Suceava, ei trebuind să explice de ce au obţinut doar un procent de 39% în condiţiile în care în campanie au fost pompate sume uriaşe de bani, atât pentru afişajul agresiv cât şi pentru miile de găleţi, brichete, pixuri, umbrele şi alte materiale electorale.

Cel mai probabil, în zilele care au mai rămas până la turul al doilea, organizaţiile PDL din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ vor încerca prin toate mijloacele să îşi recâştige supremaţia. Rămâne de văzut care vor fi metodele folosite, dar şi eficienţa acestora.

Voi ce spuneţi, cine va câştiga în turul doi la Suceava? Dar în Neamţ şi Botoşani?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii