Despre Marx și indemnizațiile babane pentru creșterea copilului

„De la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi”, era definiția socialismului enunțată de Karl Marx. La un astfel de discurs asistăm și zilele astea în cazul indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului.

Observ că multă lume s-a inflamat că sunt persoane care încasează mulți bani din această indemnizație, cea mai mare sumă fiind de vreo 35.000 de euro.

Și care-i problema?

Indemnizația se calculează la 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Adică cetățeanul care încasează acum acești bani a plătit proporțional contribuțiile la bugetul de stat.

Aberantă consider că era limita maximă de până acum, nu faptul că se plătesc indemnizații mari. Cel care acum primește mult a și contribuit cu mulți bani la buget. Așa cum spuneam, o astfel de logică mă duce cu gândul sloganul socialist al lui Marx.

Este evident că impunerea limitelor discriminează părinții cu venituri mari. O astfel de decizie ar fi contrară cu stimularea natalității.

De fapt, prin impunerea unei limite maxime, natalitatea ar fi încurajată doar în rândul părinților cu venituri mici.

Cum ar fi încurajat un cetățean cu venituri foarte mari să facă copii, dacă s-ar trezi cu venituri de zeci de ori mai mici în concediul pentru creșterea copilului? Sigur se gândește de două ori.

Tare mi-e teamă că printr-o astfel de politică statul nu ar face decât să descurajeze natalitatea în rândul elitelor, antreprenorilor, profesiilor liberale. Pe termen lung, acest lucru nu ar produce decât un mare dezechilibru în rândul viitoarelor generații.

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

  1. Bai da ce-ai mai gandit-o pe asta.Adica ala de a incasat cativa ani sute de mii il doare-n 14 ca 1 an si 11 luni ia mai putin....ha...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Vasile Panciuc

    Ăla care a încasat câțiva ani sute de mii poate și-a făcut un credit în funcție de acel venit. Dacă de mâine primește trei mii de lei, de unde să-și plătească ratele?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate Dinule,dar un astfel de caz e foarte rar intalnit,iar la un asa nivel de salarizare nu cred ca se mai pun astfel de probleme,ce imprumut a facut ala sa plateacsa pe luna 10000 de euro....

    RăspundețiȘtergere