E timpul ca Justiția să demonstreze că merită să fie apărată!

Timp de un an și jumătate, Piața Victoriei a fost locul în care oamenii s-au adunat și pentru a apăra independența procurorilor și a judecătorilor. Piața Victoriei a fost locul în care populația și-a manifestat opoziția față de toate tentativele, unele reușite, prin care coaliția PSD-ALDE a încercat să submineze justiția. Dezincriminarea unor fapte de corupție și subordonarea politică a procurorilor au fost motive care i-au scos pe oameni în stradă. Independența judecătorilor a fost un principiu clamat de protestatari.

Cei care timp de un an și jumătate au ieșit în stradă pentru apărarea justiției sunt, mulți dintre ei, și cei care au devenit, vineri seară, victime ale violenței jandarmilor. Și-au luat bastoane în cap, gaze în față și bocanci în stomac.

Toate înregistrările și toate declarațiile din ultimele zile nu fac decât să confirme în intervenția de vineri seară a fost una exagerată, complet disproporționată, de o violență sălbatică. Filmările demonstrează fără tăgadă cum jandarmii au atacat cu sete persoane pașnice, cu mâinile ridicate.

Foarte grav, violența jandarmilor a fost cu certitudine îndreptată sistematic și împotriva jurnaliștilor.

Marți erau deja depuse 129 de plângeri penale privind violențele de vineri seară. Între timp se vor fi adunat și altele.

Dosarul trebuie să fie soluționat de urgență, iar instanțele trebuie să se pronunțe cu privire la modul în s-a desfășurat și a fost coordonată intervenția forțelor de ordine, cu privire la legalitatea ordinelor date și a munițiilor folosite. Ancheta trebuie să îi identifice, evident, și pe civilii violenți.

Acum a venit momentul în care Justiția trebuie să arate că merită să fie apărată. Se le-o demonstreze celor care au încasat fără motiv bastoane în cap, gaze în față și bocanci în stomac.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii