Cât costă votul PSD Suceava în CEx-ul de mâine? Ce a negociat Ioan Stan și cum baleiază între Dragnea și Stănescu

Liviu Dragnea pare să aibă zilele numărate la conducerea Partidului Social Democrat. Vineri la amiază are loc o ședință a Comitetului Executiv Național al partidului în care va fi discutată scrisoarea semnată de vicepreședinții Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu prin care se cere demisia președintelui PSD.

În presa națională au apărut deja tot felul de supoziții cu privire la tabăra în care se află președinții filialelor din țară. Filiala PSD Suceava, condusă de senatorul Ioan Stan, baleiază, în funcție de sursă și oră, ba printre susținătorii lui Dragnea, ba în tabăra puciștilor.

Ioan Stan a refuzat să explice cum se va poziționa în conflictul din partid. În plus, a anunțat că nici nu va participa la ședința de mâine, iar filiala va fi reprezentată de Virginel Iordache. „Noi mergem pe ideea unității în partid, pentru stabilitate şi continuarea programului de guvernare”, a declarat Stan pentru presa locală.

De ce se codește Ioan Stan să se poziționeze într-una dintre cele două tabere? 

Stan se află într-o situație dificilă, care îi poate pune punct carierei politice. În cazul în care se va poziționa în tabăra pierzătoare, funcția de președinte al filialei județene nu mai este deloc o certitudine. În județ sunt deja zvonuri despre pesediști care tare ar vrea să îi ia locul liderului de la Fălticeni. Iar alegerile interne programate la 29 septembrie par acum foarte îndepărate.

Până acum, Stan a pozat într-un susținător fidel al lui Liviu Dragnea. Pentru el a tot pregătit ședințe ferite de ochii lumii, la Sucevița, în momentele în care lui Dragnea îi ardea buza.

Stan l-a sprijinit public pe Dragnea când a nominalizat-o pentru funcția de premier, fără să consulte partidul, pe Sevil Shhaideh. L-a sprijinit public și când l-a demis prin moțiune de cenzură pe Sorin Grindeanu.

La fel și în cazul premierului Mihai Tudose. La 11 ianuarie 2018, cu patru zile înainte să-l execute pe Tudose, Dragnea a venit la Sucevița și și-a renegociat susținerea filialei. Prețul plătit de Dragnea avea să se vadă peste câteva zile: nominalizarea gafeurului Valentin Popa la Educație.

Și Popa, la rândul lui, i-a tot cules scamele lui Dragnea. De tristă amintire este momentul în care președintele PSD a fost condamnat pe fond la închisoare cu executare, iar pesedistul Valentin Popa a trimis un comunicat de presă în care spunea că Dragnea e nevinovat.

Ce a negociat Ioan Stan?

Sătul de gafele repetate ale lui Popa, Dragnea s-a cam supărat pe Stan. Ba mai mult, Valentin Popa se află în capul listei miniștrilor care vor fi dați afară din Guvern la prima remaniere.

Dragnea nici măcar n-a mai ajuns pe la Suceava. În schimb, Ioan Stan a fost vizitat chiar luna trecută de vicepremierul Paul Stănescu, liderul răzvătiților din PSD. Ministru al Dezvoltării Regionale, Stănescu controlează robinetul fondurilor care ajung în județe, important stimulent în cadrul negocierilor pentru conducerea partidului.

Totuși, gruparea care i se împotrivește lui Dragnea n-ar prea fi de acord cu menținea lui Popa în Guvern, acuzând numeroasele scandaluri în care a fost implicat: finanțarea universităților în funcție de poziția rectorilor față de numirea lui în funcție, proiectul de reeducare a părinților, eșecul manualelor unice etc.

De cealaltă parte, în schimbul susținerii în CEx, Dragnea pare să fie dispus să-l mențină în funcție în ciuda costurilor de imagine pe care le aduc gafele permanente ale lui Popa.

Chiar dacă supraviețuiește CEx-ului de mâine, Dragnea iese extrem de slăbit din toată această tevatură. Așa cum spuneam, zilele lui la șefia PSD sunt numărate.

PSD Suceava și Ioan Stan au acum de ales între o posibilă înfrângere cu tabăra răzvrătiților sau o victorie de moment alături de Dragnea, dar care va genera o inevitabilă marginalizare în scurt timp în partid.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii