Todiruţ a fost trimis în judecată de DNA pentru o furăciune de 60 de miliarde de lei din bugetul MAI

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

- TODIRUŢ IOAN NICUŞOR, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava având gradul profesional de comisar şef, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)
- TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, şef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, având gradul profesional de comisar şef, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)
- BUJOREAN CONSTANTIN, asociat şi administrator de fapt la SC SERVICI COMERCIALE SRL Suceava, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial și evaziune fiscală
- MUNTEAN MIHAI-SORIN, evaluator ANEVAR şi administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava și LICURICI GHEORGHE, evaluator ANEVAR, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie-octombrie 2006, în contextul desfășurării procedurii de achiziție a unui imobil în care urma a fi stabilit sediul Poliţiei municipiului Suceava, inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor, în calitatea sa de inspector şef al I.P.J. Suceava şi de ordonator terţiar de credite a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piață a imobilului. Imobilul a fost achiziționat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava reprezentată de inculpatul Bujorean Constantin printr-o procedură în care inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor și-a încălcat atât atribuțiile de serviciu, cât și anumite prevederi ale legislației achizițiilor publice.
Suma de 5.865.152 lei, ce a fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia și, în acelaşi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentată de Bujorean Constantin.
În calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, inculpatul Teodorovici Alexa-Dumitru a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziție a imobilului. În calitate de preşedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus împreună cu inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei.
În calitate de asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achiziție a imobilului sus menționat. În acest sens, el pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate.
În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei.
La solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un alt raport de evaluare în care, și de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţ injust de 11.900.000 lei.

Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la suma totală de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL şi valoarea de piaţă reală a imobilului de la data tranzacţiei și 741.082 lei, reprezentând taxe și impozite neplătite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.
Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpaților Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe şi SC PRODEVAL SRL (asociat şi administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificările efectuate a reieșit că, în prezent, inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii