Prefectul Florin Sinescu, candidatul anunțat de PSD pentru Primăria Suceava în 2016, a fost reținut de DNA

prefectul Florin Sinescu, președintele PSD al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, sentorul PSD Ovidiu Donțu

Comunicat DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 20.02.2015, a următorilor:

SINESCU FLORIN, prefect al județului Suceava, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- 5 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată,
- conflict de interese,
- uzurparea funcției și
- uz de fals.

MELEN VASILE VIOREL, primar al comunei Brodina, județul Suceava, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite
- complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite
- conflict de interese.

În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Cu privire la SINESCU FLORIN, prefectul județului Suceava:
În toamna anului 2012, inculpatul SINESCU FLORIN, a intervenit în activitatea APIA Suceava, în afara cadrului legal și oficial, în scopul aprobării, de către funcționarii acestei instituții, a unor subvenții de 315.314,37 lei pentru consiliul local Udești, în campania 2012, această sumă reprezentând prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene și totodată un avantaj patrimonial creat primarului comunei Udești.

Inculpatul SINESCU FLORIN, a exercitat în mod deficitar și subiectiv controlul de legalitate asupra hotărârilor consiliului local Udești, prin care s-a concesionat ilegal (fără procedură de achiziție și licitație publică), suprafața de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociației ACAUP ADICI Udești (formată pentru obținerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava). Astfel, i-a permis primarului comunei Udești, prin intermediul asociației ACAUP OADICI Udești, să obțină subvenția în campania 2013, în valoare de 418.782,62 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene și totodată un avantaj patrimonial creat primarului comunei Udești, având în vedere că a fost virat de asociație în contul Primăriei Udești.

Prin ultimele două infracțiuni a fost prejudiciat bugetul general al Uniunii Europene cu suma de 724.096,99 lei (pentru campaniile 2012 și 2013), APIA – Direcția Antifraudă Control Intern și Supracontrol stabilind că dosarele Consiliului Local Udești și ACAUP OADICI Udești nu îndeplineau condițiile de integritate și conțineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunoștință inculpatului SINESCU FLORIN.

Inculpatul Sinescu Florin, a intervenit pe lângă funcționari ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava pentru a găsi o soluție de deblocare a conturilor Primăriei Brodina și de a fi acceptată o declarație rectificativă, privind o datorie din anul 2008 în valoare de 462.315,93 lei, ce trebuia achitată de către Primăria Brodina, unei societăți comerciale. Datoria avea la bază un contract de prestări servicii din anul 2008, privind construirea a 9 case în comuna Brodina pentru familiile sinistrate, ca urmare a calamităților din anul 2008.

Astfel, cu complicitatea inculpatului Melen Vasile Viorel, primarul localității Brodina, a fost prejudiciat patrimoniul societății comerciale cu suma de aproximativ 1.201.357,80 lei, incluzând penalitățile, ce nu a mai fost plătită de primăria comunei Brodina, dar și bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de 462.315,93 lei (care a fost înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, fiind evidențiat ca și arierat și urmând să fie achitat din bugetul de stat).

În perioada iunie 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Sinescu Florin, a apelat la mai mulți funcționari publici de la instituții aflate în coordonarea sa pentru a întocmi și completa documentația în vederea obținerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele unor persoane din familie, pentru un teren cu suprafața de 26.103 mp, situat pe raza comunei Moldovița.

Inculpatul Sinescu Florin, în calitate de prefect al Județului Suceava, a numit persoane subordonate acestuia în comisia de concurs pentru postul de șef serviciu, concurs la care a participat și soția inculpatului, iar ulterior, comisia astfel constituită, a declarat-o câștigătoare pe aceasta.

La data de 30.12.2014, inculpatul Sinescu Florin, a intervenit pe lângă un funcționar din cadrul Serviciului Rutier Suceava, pentru a ajuta o persoană să-și recupereze permisul de conducere, reținut în luna decembrie 2014, de polițiști din cadrul Serviciului Rutier Iași.

În luna noiembrie 2012, inculpatul Sinescu Florin și-a achiziționat un autoturism marca AUDI A4, ce a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună știință de documente fictive.

În perioada 01.10.2012 – 04.12.2014, inculpatul SINESCU FLORIN, nu a emis ordinul de încetare din funcția de primar al comunei Udești, conform obligațiilor legale, deși Agenția Națională de Integritate a înaintat, în mai multe rânduri, Prefecturii Suceava, un raport privind incompatibilitatea primarului, rămas definitiv prin sentința civilă a Curții de Apel Suceava. Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către prefect, s-a obținut un avantaj patrimonial pentru primarul comunei Udești, acesta încasând în perioada octombrie 2012 - decembrie 2014 un venit de 60.279 lei, precum și unul nepatrimonial reprezentând funcția de primar de care a beneficiat pe nedrept în această perioadă.

Cu privire la MELEN VASILE VIOREL, primar al comunei Brodina
La data de 07.01.2015, inculpatul MELEN VASILE VIOREL, i-a solicitat inculpatului Sinescu Florin să intervină pe lângă funcționari din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primăriei Brodina în valoare de 462.315,93 lei, cu penalități de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, să fie evidențiat ca și arierat, pentru a putea fi astfel achitat ulterior din bugetul de stat. Acest debit al primăriei Brodina era datorat unei societăți comerciale în baza unui contract de prestări servicii din anul 2008 (având ca obiect construirea a nouă case în comuna Brodina pentru familiile sinistrate ca urmare a calamităților din anul 2008), banii alocați constructorului în conturile primăriei fiind bani publici.

Inculpatul MELEN VASILE VIOREL a inițiat o hotărâre de consiliu local, privind accesarea unui credit, astfel încât Primăria comunei Brodina să achite o datorie în valoare de 850.000 lei unei societăți comerciale, la care inculpatul a fost asociat și administrator până în anul 2012, dar pe care o administrează în fapt și în prezent. Astfel, acesta a creat un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar și un avantaj patrimonial societății în care avea interes în mod direct. Această datorie viza lucrări reprezentând „Apărări maluri distruse de calamitățile din anul 2008".

Inculpatul Melen Vasile Viorel, nu a respectat condițiile în care Primăria comunei Brodina putea accesa creditul respectiv, în sensul că suma de bani a fost împrumutată chiar de la societatea comercială către care primăria era datoare.

Din acest credit, inculpatul Melen Vasile Viorel a dispus achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societății respective.

Inculpaților SINESCU FLORIN și MELEN VASILE VIOREL li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați, la data de 21 februarie 2015, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații

Precizăm că, în aceeași cauză, primarul comunei Udești, județul Suceava, Botezatu Săvel Viorel este cercetat în stare de arest preventiv pentru infracțiuni de fraudare a fondurilor europene .

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

FOTO: svnews.ro

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. iaca si ăsta cu moaca lui de bonhoommmeeee a facut ce a facut.... sa speram ca lucrurile nu stau atat de trist cum suna in articol... mie mi-ar părea rau.. dar acolo in imagine mai sunt doi jmekeri, plus ăla de la primărie, plus Săndel (apropo, acu toti priceput-au de ce p-ăsta il doare-n curutz, cum reiese din articolu lu Sandrinio, care, ca intotdeauna e cu un pas inainte ca informatie in fata tuturor jurnalistilor suceveni).. da, da, cusnir, marza, lupii tineri pesedisti care împut de mai bine de 10 ani fucntiile publice nu pot fi si ei scuturati nitel de niscaiva procurori? treaba cu metro s-a fasait adicatelea? dar autorizatii pt tot felul de cladiri sinistre prin centru comunei si taieri ilegale de arbori? ca in Nemtia de belesc ăia de te iei de o cioata amarată... altii au votat de coişpe ori in 2004 si toti liberi is... si gura mare.... s-au luat de saracu prifiect si de un primar iubit de cetateni :)) :)) :))

    RăspundețiȘtergere
  2. băi şî aştia di la dinia, or pus ăi frati cătuşâ la şini nu o triebuit.. la domnişoarili alia veseli di pi liînâ criema politişhii bucovinieni ... măi şi risipâ di mietal pi bietu priefiect ăi... io cried cî di atuncia or luat drumu aiurea minţîli priefectului.... aşa kî vinovatu adievârat nu-i prins, vini şî la anu în Şietate... da, da cu alt priefiect, amu-i klar!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim Dacă Hellvig e protectorul lui Băișanu eu mă călugăresc

    RăspundețiȘtergere
  4. lăsati fratilor prostiile, abia astept festivalu din sfanta cetate a lui stefan, o sa imi imaginez ca ma leaga cu catuse jupânesele... abia astept sa fiu pedepsit aspru, aspru, ... dar sa nu vina tătarii sa ma elibereze.. ca aoleu de funduletzu meuuuu !!!! :))
    acum serios ca vine si lu sandel rândul, ca doar nu o fi ultimu cinstit de pe planeta asta :))

    RăspundețiȘtergere