Primul tun PNL la Primăria Suceava: site de 18 ori mai scump decât preţul pieţei, cât un apartament, pentru Cinema Modern

Primul tun PNL la Primăria Suceava: site pentru cinema, de 18 ori mai scump decât preţul pieţei

Cu doi viceprimari şi majoritate formată din traseişti, PNL Suceava a tras deja primul tun la conducerea Primăriei Suceava.

Cu cetăţeanul Ion Lungu plecat săptămâna asta în concendiu la Braşov, viceprimarul PNL Lucian Harşovschi a organizat azi dimineaţă o conferinţă de presă în care a anunţat că pe banii primăriei a cumpărat un site pentru Cinematograful Modern. Siteul îl găsiţi la adresa www.cinemamodernsuceava.ro. Parcă-i făcut de copii de grădiniţă.

Pentru site, Lucian Harşovschi a anunţat că a plătit, ţineţi-vă bine, 80.000 de lei, adică 800 de milioane de lei vechi sau 18.000 de euro.

Suma este imensă. Cât o garsonieră într-o zonă bună a oraşului sau un apartament prin Burdujeni.

Am consultat preţurile practicate pe piaţă pentru pagini de internet similare şi pot să vă spun că ofertele unor firme de profil nu depăşesc suma de 1000 de euro. Suma include, printre altele, domeniul, găzduire 16G, 12 luni de mentenanţă, implementarea soluţiilor de rezervare online, temă profesională responsive construită de la zero.

Cum să tragi un tun de ăsta şi să te mai şi lauzi?

UPDATE: M-a sunat Lucian Harşovschi să-mi spună că în conferinţa de presă a comunicat cifre incorecte. M-a informat că site-ul ar fi costat 50.600 fără TVA, adică 62.744 de lei cu TVA, şi că suma asta include site-ul, aplicaţii pentru Android şi iOS şi două UPS-uri 3000VA/2400W.

Cele două UPS-uri n-au cum să coste, în total, mai mult 5.000 de lei (exemple aici şi aici). Facem rectificarea de rigoare, dar nu schimbă datele problemei. Site-ul rămâne imens de scump.

foto: svnews.ro

Trimiteți un comentariu

21 Comentarii

  1. Si eu care voiam sa ma ofer sa il fac cu 100E... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu asa salve de tun vor liberalii sa salute debarcarea definitiva din politica a lui Flutur . Cum ''lucrarea '' se petrece in alta jurisdictie , putini suceveni stiu despre ce este vorba . Oricum , liberalii au fost prudenti si stau in asteptare . Degeaba .

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa stabilim de la inceput: Nu apar pe nimeni! Sunt convins ca nesimtitii astia fura in prostie si ar fura cu orice ocazie. Dar nu pot sa nu comentez asupra aberatiilor din articolul asta.

    Dinu,

    Cine ti-a zis tie ca un site ca asta costa 1000 de euro, lucreaza oriunde, numai in IT nu.

    Facem un calcul simplu:
    Firma care a facut site-ul, plateste doi developeri buni cu cate 1000 de euro pe luna (pretul mediu al pietei)
    Dupa ce m-am uitat pe site-ul asta...este treaba cel putin 3 luni de zile ca sa-l predai la cheie. (Luam in calcul si partea de administrare).
    Pana acum avem minim: 3 x 2000 euro = 6000 euro. Cu care ce sa vezi? Platesti doar developerii! Dar mai ai si un Project Manager...mai ai si niste baieti pe QA (partea de testare), carora trebuie sa le dai si lor bani de paine. Deci pentru 3 luni de zile mai putem adauga lejer 4000 de euro.
    Am ajuns la 10000 de euro.
    Pana acuma am vorbit de cheltuielile firmei de software. Ca sa iasa si firma pe profit, taxeaza clientul mai mult nu? De regula aproape dublu.

    Preturile nu sunt deloc exagerate. Doar nu degeaba meseria de programator este una din cele mai bine platite meserii din Romania.

    In concluzie, pretul este corect si in concordanta cu pretul pietei. Daca luam de buna ce-a zis Lucian Harşovschi in legatura cu aplicatiile de mobile, atunci eu cred ca toata afacerea asta a fost mai mult decat ieftina, nicidecum scumpa.

    Baietii astia fura sute de mii, milioane de euro! Crezi ca se uita vreunul la maruntis de asta? E o gluma.

    N-ar fi rau inainte sa scrii aberatii, sa te informezi mai bine inainte! asa ar face un jurnalist de investigatie.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Stefan - pe de-o parte e vorba de un site scris în Wordpress, ceea ce înseamnă că programatorii au făcut design-ul și eventual modulele/modificările necesare adaptării platformei la scopul site-ului. Colac peste pupăză site-ul nu are versiune de mobil (și nici site-ul nu e responsive, așa cum spune dl. Harşovschi), lucru care mi se pare tragic în 2016...

    Pe de altă parte avem și două aplicații, una de iOS și cealaltă de Android (care presupun că trebuie să apară în curând) ceea ce face ca suma de 50.600 lei să fie acceptabilă pentru un proiect ce include site+două aplicații+sistem de plăți online+hardware aferent+întreținere (presupun că își găzduiesc singuri site-ul de vreme ce au achiziționat UPS-uri).

    RăspundețiȘtergere
  5. De când, Dinule, un apartament în Burdujeni costă 18 mii de euro? Poate unul nedecomandat, plin de mucegai pe la gara sau pe la blocurile alea paradite cu două etaje construite pe Gheorghe Doja înainte de 1989. Sau doar dacă ar fi vreun chilipir: un proprietar strâns cu ușa de bănci, executori, cămătari sau care s-a săturat de România și vrea să plece cât mai repede. Mai documentează-te, te rog frumos, în privința prețurilor. La fel și cu garsoniera din centru ... am îndoieli că iei una bună pe 18 mii de euro. Cât privește costul site-ului, sincer nu am auzit site-uri faine să fie făcute pe sume derizorii, cu toate că habar nu am cum arată site-ul la care faci referire. Mai mult m-a intrigat prețul locuințelor ... Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ovidiu Ai dreptate. Poate volumul de munca nu este atat de mare cum am scris. Sunt module deja existente. Si cu siguranta e treaba de mantuiala facuta acolo. Dar in niciun caz nu este vorba de vreun "tun". Doar de-o prastie.

    RăspundețiȘtergere
  7. e clona dupa site-ul asta http://www.cinematrivale.ro/program/
    uitati-va prin cod lol

    gasit aici:
    http://www.cinemamodernsuceava.ro/wp-content/themes/cinemasuceava/#

    50,000 lei

    nu

    RăspundețiȘtergere
  8. si firma are un site mega fain responsive, curat... http://www.bilete-cinema.ro/proiecte/

    RăspundețiȘtergere
  9. Dinu are dreptate. Pretul este unul aberant, hai sa fim realisti. Uitati-va aici, teme wordpress profesionale. Se achizitioneaza framework-ul (60 USD) si apoi tema dorita (nu trece nici una de 150 USD). La asta, poti angaja un freelancer si cu 1000 USD banii lui iti face orice poti indrazni sa visezi pe acele teme wordpress Genesis. Si daca vrei sa adaugi securitate plus hosting plus alte chestii tot de la aceeasi firma de acolo te mai costa vreo 300 USD initial. In nici un caz nu ajungi nici la 20.000 lei. Hai ma sa fim seriosi. Site-ul e ridicol de prost executat la banii astia.

    Link-ul de care ziceam: http://www.studiopress.com/

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu fac reclama dar un ups bun nu o trompeta de njoy e mult mai scump.
    Exemplu aici

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ștefan

    Apreciez subtilitatea cu care argumentația ta este menită să reducă, în subconștient, impactul unui astfel de tun asupra cititorilor. Problema-i că firma care a făcut site-ul are un singur angajat. Adică toată argumentația ta a devenit inutilă.

    Detalii despre firmă și niscaiva chestiuni la limita penalului, într-un articol amplu pe care îl voi publica mâine dimineață.

    RăspundețiȘtergere
  12. ok..are un singur angajat...apreciati idiotilor munca unui singur om multilateral dezvoltat care s-a adaptat, s-a gudurat pe langa cine trebuie si ii este platita munca asa cum merita platita orice munca, indiferent de domeniul de activitate. Frustratii care inca sunt sclavii ...bugetarismului , sa tina gura malc, fara alte `` cerinte de drepturi`` ca nu mai exista de mult timp comunismul.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dinu,

    Eu am expus cam cat costa toata treaba asta, daca e facuta, de la zero, de o firma serioasa care-si face treaba bine. Acuma, ca sunt nereguli cu firma respectiva, este cu totul alt subiect, la care nu am facut referire.

    Nu incerc sa diminuez nimic. Am corectat o greseala. Dupa cum am mai zis, sunt convins ca sunt niste hoti ordinari.

    Nu neg faptul ca firma poate are putini angajati, care nu fac mare lucru pentru ca ei au un produs pe care-l customizeaza si il vand mai departe. Asta nu invalideaza deloc argumentul meu, pentru ca o mare parte din suma de bani pe care o platesti unei firme este de fapt pentru garantie! Garantia ca duce treaba la bun sfarsit, ca poti sa-l tragi la raspundere daca nu respecta contractul, ca, ca, ca.

    Daca le dai 1000 de euro unor elevi de liceu, care se pricep un pic la programare, probabil ca duc treaba pana la capat. Dar n-ai nicio garantie. Diferenta de bani pe care o plateste un client unui freelancer vs unei firme de profil, este enorma, repet enorma.

    Daca este vreo firma de-asta care face "afaceri" cu statul (si sunt aproape sigur ca asa e), sapa in directia asta, am toata aprecierea.

    Suna "mai senzational" in schimb sa spui 18000 EURO tun, un site cat un apartament!! Dupa care un update in articol ca de fapt sunt vreo 14000 cu tot cu aplicatii. Si apoi cireasa de pe tort: pretul de referinta, nesimtit, de 1000 de euro.

    Cred cu tarie ca vrei sa-ti faci treaba cat mai bine si muncesti mult pentru asta! De-ar fi mai multi ca tine! Insa e foarte usor sa cazi in patima senzationalului. Sper sa n-o faci!

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Ştefan:

    Poate nu s-a înţeles. N-am scos din burtă suma de 80.000 de lei, atât a spus Lucian Harşovschi în conferinţa de ieri că a plătit pentru site. Iată şi video: https://www.youtube.com/watch?v=xuNJgduNsHs

    RăspundețiȘtergere
  15. vine si aplicatia de mobil indata :-) aceasi ca la Alba Iulia si Craiova

    https://searchman.com/ios/app/jp/911258782/en/appsmart/colours-cinema/

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai baieti, site-ul e un tun pentru un municipiu ca Suceava. Un astfel de site nu are cum sa coste atatia bani in niciun caz (nici 18.000 euro si nici 14.000 euro). Cand vad aberatii ca firma plateste doi developeri buni cu cate 1000 euro si project manager si qa si apoi ma uit la site imi vine sa rad. Daca developeri platiti cu cate 1000 euro fac astfel de treaba atunci sa avem pardon, aia nu sunt developeri, sunt niste carpaci.

    Dupa ce tragem linie tot un tun ramane.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dinu,

    Ai dreptate, nici nu m-am gandit ca l-ai scos din burta. M-am exprimat gresit. Ma refeream la formularea din titul de "18 ori mai scump". Te-ai folosit de pretul ala de referinta de 1000 de euro, scos din burta altuia. In fine voiam sa subliniez altceva in paragraful ala. Dar sunt sigur ca ai inteles.

    @Bogdan,

    1. Firma de IT nu este din Suceava, deci nu poti sa raportezi pretul in felul acesta. Ca se putea apela la o firma din Suceava, cu siguranta. Era mai bine din foarte multe puncte de vedere.

    2. Sunt surprins de cum ti-ai dat seama de calitatea codului scris de developeri, cod la care nu ai access (doar o parte din frontend). Daca "te uiti" pe site poti sa ii reprosezi ceva designer-ului sau celor care au luat decizia ca site-ul trebuie sa ARATE asa, si nu programatorilor. In afara de faptul ca nu este responsive, ceea ce, clar, este inacceptabil in 2016, cum bine a zis Ovidiu, nu cred ca poti sa pui la indoiala performantele programatorilor pana nu ai codul in fata. Asta daca te pricepi. Daca arunci doar cu vorbe atunci s-a terminat discutia. Site-ul pare functional, deci developerii SE PARE ca si-au facut treaba.

    3. Daca 1000 de euro salariu ti se pare aberant, atunci chiar nu are rost sa intram in polemica.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ştefan

    Din câte înţeleg eu, lui Bogdan aberant nu i se pare salariul, ci rezultatul muncii unui individ despre care se preuspune că ar încasa acel salariu

    RăspundețiȘtergere
  19. @Dinu,

    La punctul 2 din mesajul meu, am explicat de ce e gresit sa presupui ca programatorul respectiv nu-si merita leafa. Mai mult decat atat, stimabilului Bogdan, i se pare de-a dreptul comic, cand se uita pe site, semn ca are sa ne explice care sunt greselile flagrante pe care le-a descoperit.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Stefan, doar un simplu exemplu gasit in 10 secunde (nu are importanta asa mare dar care tot tine de calitatea developerilor/qa-ului): incearca sa faci o rezervare si in campul pentru numarul de telefon introdu orice sir de litere (nu cifre) si zi-mi daca are vreo validare sau nu acel camp?

    Daca luam in calcul ceea ce ai zis mai sus, ca mai punem si un project manager si poate si niste baieti pe QA, atunci ajungem la concluzia ca si baietii de pe QA sunt tot niste carpaci daca nu si-au dat seama de o simpla validare pe campul de telefon.

    Asa ca tot imi mentin parerea ca e un tun dat de niste nesimtiti care isi bat joc de banii sucevenilor.

    Sunt mirat de inversunarea cu care incerci sa iei aparea presupusilor programatori. Ori poate faci parte din echipa de programatori care a realizat site-ul? ;)

    RăspundețiȘtergere
  21. @Bogdan,

    Era inevitabila si asteptata asocierea mea cu firma respectiva. Ei bine, nu am nicio treaba cu firma respectiva nici cu primaria nici cu Suceava in general de ceva vreme.

    Discutia a deviat mult de la ce am vrut eu sa semnalez initial: Faptul ca oricum ai intoarce-o si ai suci-o, nu are cum sa coste un site de-asta 1000 de euro.

    Nu iau apararea nimanui. Dar nici nu cred ca e corect, sa cataloghezi pe cineva cu atata usurinta si atat de drastic cum ai facut-o tu. Sau prezumtia de nevinovatie e o chestie relativa si pentru cine/cand vrem noi?

    Daca sunt nereguli, sa le semnalam, despicam firu-n 4 dovedim ca e un produs de cacat, ca s-au aruncat bani de pomana si apoi aratam cu degetul.

    Prost e ala care da, nu ala care cere.
    Am deviat discutia si am ajuns sa vorbim despre firma, care in principiu are vina cea mai mica si am uitat primaria.
    Din cate stiu eu (nu ma pricep), toate contractele din banii statutului se realizeaza in urma unei licitatii. Ce s-a intamplat acolo? Care au fost firmele care au mai participat la licitatie? Care au fost ofertele lor? A fost o singura firma la licitatie? Pe ce criterii a decis primaria sa opteze pentru firma asta? Oare licitatia s-a facut conform normelor legale? Cat au platit alte primarii pe site-urile lor, de la aceeasi firma? Cu siguranta astea sunt intrebari mai relevante.

    RăspundețiȘtergere