skip to main | skip to sidebar

De ce se filmează între ei călugării de la Putna? Sau despre cum Pimen nu-l vrea pe Melchisedec episcop vicar

De ce se filmează între ei călugării de la Putna? Sau despre cum Pimen nu-l vrea pe Melchisedec episcop vicar
După ce am publicat înregistrarea cu stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, toată lumea s-a repezit să mă întrebe de ce vreau să-i stric imaginea stareţului. Într-adevăr, pentru stareţul Putnei nu este cea mai nimerită perioadă pentru discuţii referitoare la imaginea sa. De asta vreau să fac câteva precizări:

Eu am spus că imaginile sunt stânjenitoare (DEX-ul '98 spune că stânjenitor e sinonim cu inoportun). Dacă ţinta mea era să-l discreditez pe Melchisedec nu-mi era deloc greu să zic că imaginile ar fi compromiţătoare, ruşinoase, nedemne, dezonorante, înjositoare, etc etc.

Ce riscă Melchisedec şi de unde începe toată povestea?
La începutul anului trecut, PF Daniel a dat ordin ca în termen de cel mult un an toţi ierarhii care au peste 75 de ani să-şi ia pe lângă ei câte un episcop vicar. Singurul din ţară care nu s-a conformat încă este ÎPS Pimen. În luna februarie este programat să se desfăşoare Sinodul BOR, ocazie cu care este ar putea să fie desemnat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Foarte probabil că Pimen, dar mai ales vajnicii preoţi cu funcţii prin arhiepiscopie dar şi cu participare în campanii electorală din cauză de pofte de funcţii lumeşti, ar vrea să împiedice şi de această dată alegerea unui episcop vicar. Funcţie care în mod normal ar urma să îi revină lui Velnic Melchisedec, în prezent exarh al Arhipeiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Or, dacă stareţul de la Putna ajunge episcop vicar e posibil să deranjeze gaşca care i-a luat locul lui Anton Hrib.

Nu cred că aţi uitat de vremurile în care PS Gherasim Putneanul se lua de gât cu Toni Hrib. Ba odată PS Gherasim chiar a vrut să iasă din Sinodul BOR din cauză că ÎPS Pimen îl ţinea în braţe pe secretarul care tăia şi spânzura prin Arhiepiscopie. Nu l-a lăsat Teoctist. Probabil că înlocuitorii lui Hrib fug ca, scuzaţi expresia, dracu' de tămâie de un nou episcop vicar după chipul şi asemănarea lui Gherasim Putneanul şi tocmai de asta încearcă să amâne cât de mult pot o numire oficială pe această funcţie.

Pentru că publicarea înregistrării ar putea fi asociată cu luptele "frăţeşti" din sânul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor vreau să spun că nu am nicio legătură cu faptul că liderii bisericii îşi dau reciproc la glezne. Nu mă interesează în niciun fel dacă Arhipescopia va fi controlată de gaşca de acum sau de stareţul de la Putna. Lui Melchisedec măcar nu i-am văzut niciodată faţa pe afişe electorale.

Am publicat înregistrarea pentru că ea a fost ştearsă cu înverşunare de mai multe ori de pe internet iar filmul va rămâne pe internet pentru că lumea trebuie să se întrebe de ce călugării de la Putna se filmează între ei. Puţin mă interesează dacă va fi sau nu folosit în conflictele dintre popi. Treaba lor. Îmi spunea cineva din interiorul "sistemului" că Putna este înţesată de camere. Eu tind să îl cred.

Din poveştile care circulă prin oraş se pare că nu este prima dată şi, zic eu, cu siguranţă nu va fi ultima dată când conflictele din sânul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se rezolvă cu înregistrări video sau audio.

Vezi aici înregistrarea făcută cu camera ascunsă în care apare stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec.

Facem un exerciţiu de imaginaţie? Încercăm să ne dăm cu părerea despre cine avea interes să-l înregistreze pe Velnic Melchisedec şi, mai ales, de ce se filmează între ei călugării de la una dintre cele mai importante mănăstiri din România?

Articole recomandate:

  Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, BOR, IPS Pimen, Putna, Velnic Melchisedec

Comentează folosind Facebook:

22 comentarii:

 1. Ai scris cam liniştit despre chestia asta acum. Doar nu te-a speriat sughi-bughi ăla de la Putna, jurist sau ce-o fi el, nu?

 2. Doar mă ştii, tre' să munceşti oleacă să poţi să mă sperii pe mine.
  Stai să treacă sinodul, sunt sigur că o să avem motive de distracţie.

 3. te felicit dinule vei ajunge mare.

 4. Dinule eşti tare. Chiar î-mi eşti simpatic. Dacă v-ei urmţri cu atenţie şi vei intra în catacombele lui Pimen vei descoperi lucruri incredibile despre mizeriile din Arhiepiscopia Sucevei.Nemulţumirile preoţilor au ajuns la cote alarmante.Voi mai reveni cu informaţii. Salutare!

 5. se pare ca doar unele comentarii se publica, altele nu ...

 6. CUM AI CURAJ SA DEZVALUI ASEMENEA LUCRURI,TE ROG FII NEMILOS.

 7. Adicatelea sa intelegem:

  tu ai primit informatia, ai vazut ca e stanjenitoare, il apreciezi pe Velnic, dar ai dat-o pe net asa...for fun...din spirit jurnalistic si doar te intrebi "eu cu cine votez", pardon, "de ce se filmeaza calugarii de la Putna intre ei?"

  Hai bre Dinule, las-o moartă. Chia rne iei de prosti?

 8. Adică să înţeleg că tu ai scris comentariul ăsta doar aşa, că nu aveai altceva mai bun de făcut. Las-o moartă. Şi fii atent la ce citeşti. N-am spus că îl apreciez pe Velnic. Nu ştiu ce e de capul individului. Probabil că şi el umblă cu drujba pornită după pădurile statului.
  Dacă ce scriu eu aici e prea complicat pentru nivelul tău de înţelegere te rog să nu mai intri pe blog. Vezi pe site-ul arhiepiscopiei poate scrie ceva mai interesant.

 9. Cred ca tu uiti ce scrii sau nu intelegi metalimbajul textului:
  "Dacă ţinta mea era să-l discreditez pe Melchisedec nu-mi era deloc greu să zic că imaginile ar fi compromiţătoare, ruşinoase, nedemne, dezonorante, înjositoare, etc etc."
  In opinia ta, acele cuvinte te-ar pune in pozitia sa il discreditezi iar filmuletul nu, au contraire il ridici in slavi sau ramai neutru.

  Hai bre Dinule ca nivelul meu de inteligenta te bate! :))

 10. Nu ştiam că la mănăstire se fac şi cursuri de semiotică.
  Şi ai dreptate, îmi e indiferent ce face Melc prin chiliile de la Putna. Mă interesează în schimb când văd că băieţii se filmează între ei.

  Iar mare intelighenţie nu am afirmat niciodată că aş fi :)))

 11. dinule esti de treaba nu asculta toti prosti bafta..

 12. Dinule, tu esti rau pentru ca esti prost! Ai si prieteni de isprava, cu mare competenta in cunoasterea lucrurilor, judecata, ortografie, morala etc.
  Ai face bine sa te tratezi. Cit? Pana ajungi sa judeci numai ceea ce este pe masura intelegerii tale.

 13. MANTUITORU NOSTRU IiSUS HRISTOS SPUNE: NU JUDECATI CA, SA NU FITI JUDECATI DAR TU DINULE ESTI RATACIT COMPLETAMENTE TU STI CE INSEAMNA SA JUDECI UN PREOT? NAI DE UNDE SA STI PENTRU CA,VRAJMASUL DIAVOL VORBESTE PRIN GURA TA SI TE VEI DUCE INPREUNA CU SATANA SI CU JUDECATA TA IN FOCUL CEL VESNIC...SI PARINTELE NOSTRU STARET SI DUHOVNIC ARHIMANDRIT MELCHISEDEC VELNIC CU RUGACIUNILE MAICI DOMNULUI NOSTRU IiSUS HRISTOS CU ICOANA MAICI DOMNULUI FACATOARE DE MINUNI DE LA MANASTIREA PUTNA ASA PARINTELE NOSTRU SE VA VESELI IN CERURI.. SI TU TE VEI TOPI IN NESFARSITUL IAD INPREUNA CU VRAJMASUL DIAVOL CARE VORBESTE PRIN GURA TA..ESTI RATACIT ESTI RATACIT.............

 14. iar tu eşti analfabet

 15. draga Domnule Dinu sa nu-ti fie frica de amenintari de felul acesta.

  este adevarat ca lui Melkisedec i-i cam place sa umble prin pantaloni, a fost curios sa afle ce scule au dincolo de izmene si unii angajati civili din Manastirea putna!

  cel mai tare i-l deranjeaza faptul ca a fost descoperit,are apucaturi de travestit de cind a intrat in manastire.
  daca era normal si nevinovat nu umbla cu dezmintiri si cu amenintari.
  cum putea sa fie un consult medical de urgenta si pacientul sa pregateasca camera din timp?

  o sa apara in curind tot filmul de la inceput si pina la sfirsit , sa vedem atunci ce mai are de zis Doctorul.
  veti vedea clar cum pacientul pregateste cu grija camera. lasati o adresa unde pute-ti primii acest film.

 16. toatea astea sunt inscenari si rautati si interpretari tendentioase...Ce sa va mai spun esti fara minte si mori fara minte si in iadul cel vesnic te vei duce acolo o, sa_ti vina mintea la loc dar o sa fie prea tarziu......BUNUL DUMNEZEU SA DEIE RABDARE PARINTELUI NOSTRU STARET SI DUHOVNIC ARHIMANDRIT MELCHISEDEC VELNIC SA BIRUIASCA TOATE ISPITELE....SI VRAJMASUL DIAVOL SI SECTARI SAI SA PIARA CUM PIERE FUMUL CUM SE TOPESTE CEARA DE LA FATA FOCULUI ASA SA PIARA DIAVOLI SI SECTARI CARE VORBESC DE RAU DE..PARINTEL NOSTRU STARET SI DUHOVNIC ARHIMANDRITUL MELCHISEDEC VELNIC....

 17. in spatele tau dinule cine sta???alt candidat care vrea sa l doboare pe melchisedec????
  sau te luat si pe tine si nu ti a platit la urma si te ai suparat??
  si ai grija ca mafia neagra pandeste ,,nici nu te astepti cand o sa te puna in patru labe o sa ti rupa chilotei si o sa ramai cu danteluta sifonata ,,,,sau sar putea sa te obisnuiesti si sa mai vrei
  hahahahahahaha

 18. Dominus Regnavit!

 19. Filmuletul este irelevant. De unde stii ce se intampla acolo?Nu toate sunt ce par a fi...

 20. Oameni buni! Nu inteleg ce-i cu cearta si cu ura asta intre voi? A ajuns biserica care este Trupul lui Hristos sa iveasca ura si vrajba intre noi? Ati uitat ca roada Duhului este pacea, dragostea, indelung rabdarea si celelalte? Ori noi nu avem pe Sf. Duh in noi? Sa ne fie rusine! Cine ne-a pus pe noi judecatori peste altii? CU TARIA CU CARE JUDECATI VE-TI FI JUDECATI SI CU MASURA CU CARE MASURATI VI SE VA MASURA

 21. domle esti bun.esti tare.esti tare domle.esti tare necugetat.te-ai uitat in stanga,te-ai uitat in dreapta.domle d-a sus te-ai uitat . domle DUMNEZEU nu doarme.eu cred ca esti suparat.ROAGATE. cum? stii tu

 22. E atat de usor sa denigrezi. Il cunosti macar pe Parintele Staret Melchisedec? Ai fost vreodata la slujba la Putna? Habar n-ai despre ce vorbesti, vidule.
  N-am vazut demult atata rautate, mascata de "obiectivitate jurnalistica". E clar ca acolo era o problema medicala dar prostii comenteaza (in frunte cu numitul dinu).

  Pe numele mic sa i te adresezi lu ma-ta, nea dinule.

  Te bate Dumnezeu daca nu te indrepti, si pe tine si pe cei pe care-i slujesti.

Trimiteți un comentariu

Poţi utiliza unele etichete HTML, cum ar fi <a href=""></a>, <b></b>, <i></i>.

 

Dinu ZARĂ Copyright © 2009 - 2015. Vizitează şi Dinu ZARĂ - FotoBLOG şi Suceava: Presa Online