Epistolă către bucovineni

Epistola lui Constantin Arcu
Întîia către bucovineni


I.
Salutare. Descălecatul în Bucovina

Salut, frați bucovineni, și Domnul să vă aibă în pază!
În urmă cu aproape trei decenii descindeam în Bucovina, convins că pătrund într-un ținut de poveste. Renunțasem la oportunități mult mai tentante, preferînd un post de avocat în Rădăuți. Am coborît într-o noapte din tren și am ajuns pe bîjbîite (luminile stradale nu erau aprinse, se strîngea cureaua pentru plata datoriilor externe), întrebînd din om în om, la singurul hotel din oraș. Nu aveam mulți bani în buzunar și am căpătat un pat ieftin, într-o cameră cu încă vreo șapte cantaragii care reparau bascule în zonă. Erau niște tineri veseli, cu o sticla cu lichior și o bucată de salam pe masa din mijlocul încăperii, din care am gustat și eu. Văzîndu-mi blugii uzați, au făcut haz pe seama pretențiilor mele că aș fi avocat în tîrg, degeaba le-am arătat repartiția. Dar m-au tratat cu multă ospitalitate.

În dimineața următoare, zi de duminică la mijloc de august, am ieșit în oraș. Imaginea idilică despre Bucovina a prins să capete un contur și mai adînc. Și o vreme m-am simțit ca într-un basm în care dai peste miracole la tot pasul. Prin tîrg își făcea drum un pîrîiaș săgetat de cîrduri de pești. Erau probabil socotite făpturi ale lui Dumnezeu, nimănui nu-i dădea prin cap să arunce vreo plasă. În după amiezile de duminică stăteam ore în șir pe un pod dintr-un cartier mărginaș al tîrgului și presăram firimituri de pîine admirîndu-le zbenguiala. Pe la începutul lunii octombrie din același ani, un coleg m-a întrebat dacă nu vreau să fac o plimbare cu mașina. Avea treburi la Ulma și a socotit că vreau să cunosc zona. Văd și acum cu ochii minții pădurile mirifice peste care se pulveriza lumina gălbuie a după amiezii de toamnă bucovineană. Se desenau pe dealuri ca niște covoare, într-o paletă de verde, galben, alb, arămiu, după amestecul de foioase și conifere. Mi se părea că trăiesc un vis frumos. Și cîțiva ani am fost convins că aici totul este la fel de la începutul veacurilor, iar voi muriți doar pentru a renaște de îndată. A fost o iluzie!

II.
Lepădarea de… sine

Cine a trăit între voi în ultimii treizeci de ani poate observa că mentalitățile voastre s-au schimbat. Întocmai cum șarpele își leapădă pielea, în cazul vostru a avut loc o lepădare de … sine. Și dacă șarpele își leapădă o haină, dacă pot spune astfel, alegîndu-se după un timp cu alta nouă, voi ați rămas goi, cu pielea bobotită de citrice.

Privind în adîncul istoriei, constatăm că bucovinenii au primit vrînd-nevrînd un dar de mare valoare. Străini cu un înalt grad de civilizație v-au imprimat un spirit nou și voi v-ați lăsat învăluiți în acel suflu. Ați văzut apoi că e bine și ați început să vă făliți, așa și pe dincolo, iată cine sîntem noi! Dar tot la fel, duhul civilizator s-a retras după un timp în locurile din care venise și voi v-ați trezit dezgoliți. Nu imediat, au trebuit să treacă zeci și zeci de ani pînă să înțeleagă lumea că nu aveți motive de laudă.

Din spiritul bucovinean de altădată, gospodăresc, poate ușor rigid, dar disciplinat și eficient din cale afară, s-a ales praful. Nu a mai rămas decît o palidă amintire. Numai ce-l vezi pe cîte unul cum se îmbată și zbiară bătîndu-se cu pumnii în piept că el e bucovinean get-beget, nu cumva să-l calci pe bătătură. Nu-i jignire mai mare decît să-i spui că-i moldovean ca toți ceilalți. Există un sentiment naiv, dar viguros de „patriotism local”, de superioritate, o mîndrie vană și fără acoperire pe care o etalează la tot pasul. E o lume de mitici veritabili, de poți crede ca esti în mijlocul Bucureștiului. Să nu ne amăgim. Homo bucovinensis este gol, nu-l însoțesc decît patimile (beția, hula etc.). Aici, ca și aiurea în țară, se constată o disoluție a moralităiți. Nu v-ați ales decît cu o fală deșartă ce vă nimicește și bruma de virtute rămasă.

Iar cu timpul Bucovina a devenit pămînt sterp. Trupul ei e sfîrtecat de prădători nesățioși. Peștii nu mai există de ani și ani, probabil ați secat și pîrîul cu lăcomia voastră. Pădurile au fost tăiate pentru a îmbogăți cîțiva nemernici. Politicenii tăi sînt corupți și hoți pînă în măduva oaselor. Fiecare gașcă pe care ați adus-o la putere prin votul vostru nesăbuit a smuls cîte o halcă zdravănă din trupul Bucovinei. Din măreția ei de odinioară n-a mai rămas decît amintirea. E o epavă. O corabie eșuată pe un banc de nisip, care a început să putrezească. Iar mateloții zac mahmuri și storși de vlagă pe puntea plină de jeg și mîluri. Cred că din nou a venit timpul să se îmbrace în doliu. Umilește-te, frumoasă Bucovină, numai așa vei putea renaște! Nu este altă cale, orgoliul tău înseamnă numai amăgire și slavă deșartă. Amintește-ți: „Oricine se înalță pe sine va fi umilit, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța” (Luca, 18, 14).

Voi fi poate acuzat de înaltă trădare, expus oprobriului public, dar sînt pregătit sufletește să-mi duc crucea. Cei ce vor veni după noi vor înțelege că eu nu v-am vrut decît binele. N-aș fi ieșit în văzul lumii să vă atrag atenția dacă n-aș crede că încă vă puteți reface, în primul rînd, moral. De unde a început decăderea voastră. O spun cu durere în suflet. Nu arunc piatra pentru că în timp am devenit unul dintre voi. Nu sînt cu nimic mai vrednic, îmi asum toate păcatele voastre. Însă deocamdată ipochimeni „fără însușiri” se dau mari filosofi și, scobindu-se cu gravitate și nu fără oarecare distincție în cavitatea nazală, cujetă la nemurirea sufletului sau la alte chestiuni pentru care n-au nici un fel de pricepere. Gîndindu-se numai la interesele lor. Iată cine se îngrijește de viitorul copiilor voștri. Dar nimic nu-i definitiv pierdut. E nevoie de un om drept care să unească energiile voastre împrăștiate, e nevoie de credință și de unitate. De asumarea păcatelor voastre. Sper că se vor alege din rîndul vostru bărbați vrednici de un trecut măreț!
Salutare. Harul fie cu voi! Amin.

Suceava, 2011

Articol publicat în Revista Timpul, nr. 4/2011. Găseşti aici ediţia în format pdf.

sursa: arcublog.wordpress.com

Trimiteți un comentariu

23 Comentarii

  1. a devenit , este şi va rămâne de-a pururi
    "pământ sterp ai zis"? a dreq şeherezadă
    el a văzut ! restu' nu poa' să vadă
    sunt preocupaţi să "urce" ( pupând cucuri)

    toţi sunt neprihăniţi ,cu necrologul la zi
    dar nu-l văd (din limuzină)pe cel din autobuz
    d-aia logica nu se aplică .. TE FACE CONFUZ
    iar Suceava nu-şi poate ascunde pata din CV

    RăspundețiȘtergere
  2. Bucovina este Elvetia Românieia, muncim de ani de zile să ajungem departe cu Bucovina noastră...şi este, de aceea, o eroare de etică să fie trasformat mesajul antistatal şi antibucovinean al unui alogen nesimţit care a fost respectat de Bucovina şi care câştigă frumos în Bucovina - anume Arcu Constantin - într-un simplu mesaj politic de interes personal. Unele lucruri sunt sfinte, până şi în politică: poţi miza pe orice pentru a câştiga, dar nu şi pe copii, pe nevastă şi pe ţară.
    Epistola lui Arcu e un răget flămânzean primitiv, se vrea o pagină de istorie a unei Bucovine care nu există, dar care este văzută - de domnia sa autorul mahmur - în mod patologic, după o beţie caracteristică şi cu resentimente psihotice de ratat.
    Am scris pe blogul meu o replică la acest mesaj neadecvat şi reprobabil:
    http://angela2008furtuna.wordpress.com/2011/12/19/epistola-intaia-si-nu-cea-de-pe-urma-a-angelei-furtuna-catre-hulitorul-betiv-al-bucovinei-constantin-arcu/
    Îmi displace că în aceste vremuri dure, când cei serioşi pun mâna să scoatem Bucovina şi cetăţenii ei mai sus şi mai bine, altora nu le stă mintea decât la răscoale tâmpite, lipsite de concreteţea argumentelor critice temeinicie, dar generalizând şi emiţând nişte judecăţi de valoare utopice şi false. Dezaprob felul cum este ofensată Bucovina mea de către un impostor ca Arcu, nu numai pentru că el înţelege să facă politică prin subminare antistatală, se substituie unui bucovinean autentic deşi nu este (are abia vreo 20 - 30 de ani pe la noi)şi calomniază o civilizaţie valoroasă, ci pentru că textul său are un puternic mizerabilism. Mai mult, Arcu câştigă bani frumoşi în Bucovina, conduce Societatea Scriitorilor Bucovinei şi i s-a dat pe mână şi revista Bucovina Literară. Ei bine, neamul prost tot aşa rămâne, iar înţelepciunea populară funcţionează de mii de ani: îl primeşti pe străinul flămânzean în casă (citeşte Bucovina), îl respecţi omeneşte, îi dai un blid cu mâncare, un pat curat şi onoare, iar el în schimb îţi dă venin, îşi dă în cap, te distruge şi urlă tot el la lume că să-i dai ce i-ai luat.
    Fără îndoială, în faţa autorităţilor, cazul Arcu e simplu: aţi făcut un bine, aşa vă trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Inainte ca acest impostor sa dea lectii de morala crestina, DE PATRIOTISM DESANTAT SI HALUCINANT, printr-o "epistola" absolut aiuritoare, gratuita si perfect lipsita de talent literar, care este,in fond,o erezie,sa ne spuna ,public, cat timp a colaborat cu calaii comunisti,denuntandu-si colegii,clientii si rudele , daca are dosare la CNSAS ,cate -si de ce regimul cel mai barbar si mai criminal din lume ,pe care el l-a slujit ca un lacheu credincios si lipsit de scrupule este trecut ,asa,ca intr-un experiment clinic,cu vederea.De cand are domnia sa asemenea revelatii si de ce nu s-a revoltat si nu s-a legat in lanturi atunci cand era complice abject la masacrarea memoriei Bucovinei?!Un om care stie mai multe!.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inainte ca acest impostor sa dea lectii de morala crestina, DE PATRIOTISM DESANTAT SI HALUCINANT, printr-o "epistola" absolut aiuritoare,gratuita si perfect lipsita de talent literar, care este, in fond, o erezie,sa ne spuna , public, cat timp a colaborat cu calaii comunisti, denuntandu-si colegii,clientii si rudele , daca are dosare la CNSAS , cate -si de ce regimul cel mai barbar si mai criminal din lume ,pe care el l-a slujit ca un lacheu credincios si lipsit de scrupule este trecut ,asa,ca intr-un experiment clinic,cu vederea.De cand are domnia sa asemenea revelatii si de ce nu s-a revoltat si nu s-a legat in lanturi atunci cand era complice abject la masacrarea memoriei Bucovinei?!

    RăspundețiȘtergere
  5. În ce calitate face Arcu declarațiile antistatale și antibucovinene și De ce este gravă chestiunea Arcu și de ce este gravă această Epistolă?:
    1. Arcu își asumă public acest text ca fiind definitoriu pentru sine, deci nu e un accident poetic ce ține de imaginarul literar, ci o asumpție politică și civică.
    2. Arcu este magistrat, deci ar trebui să aibă, teoretic, proprietatea declarațiilor sale publice asumate, precum și consecințele pentru sine și pentru Bucovina, în numele căreia pretinde că vorbește.
    3. Arcu este profesor la Administrație publică la USV, așadar ar trebui să aibă o ținută anumită (dar se vede treaba că nu degeaba UVS a retrogradat, cu astfel de cadre universitare jalnice).
    4. Arcu este Președintele Societății Scriitorilor Bucovineni.
    5. Arcu este plătit din bani publici în Bucovina și de către Consiliul Județean, în cadrul căruia conduce Revista Bucovina Literară.
    6. Arcu deține câteva calități care îl fac să fie responsabil pentru imaginea instituțiilor care îl plătesc cu bani publici.
    Ei bine, un astfel de om public, construit prin pile, relații, mafii de partid și trafic de influență, se dovedește a fi un intectual găunos, un literat schilod moralicește, un cetățean anarhic, un setos de putere obținută prin manevre oculte, un histrion periculos (înșală administrația căreia îi ia banii, dar apoi o calomniază, pentru că injuriile lui Arcu nu conțin elemente fondate de critică, ci de-a dreptul ofense și defăimare). Nu la fel de dezonorantă i se pare ipochimenului Bucovina căreia îi stoarce paralele, un ținu în care a reușit să confiște toate aceste poziții publice în scheme pentru care primește bani bucovineni, deloc puțini (numărați măcar 30.000 RON lunar pensie de magistrat, salarii și venituri de universitar, șef de revistă literară, alte profituri)...Ei bine, dacă un astfel de neica nimeni care nu produce decât ură și vrajbă, reușește să se îmbogățească în Bucovina, să-și aranjeze confortabil familia, copilul (nu spui unde, neiusorule), ce argumente are că ar trăi într-o lume bucovineană chipurile decadentă...
    Că Arcu vrea să intre în politică, prin scandalul declanșat cu această mizerabilă Epistolă, este aproape sigur. Pentru acest pas, omul are averea necesară.
    Bucovineni, adică viitorul său posibil electorat, trebuie însă să priceapă, din acest manifest epistolar antibucovinean, că Arcu nu iubește Bucovina și nici pe bucovineni, că se declară din start un bețiv și un hulitor al Bucovinei, pe care o urăște. După generația comuniștilor extremiști al lui Ilici și după cea a democraților infractori de tip Ilie, se pare că Bucovina politică ar avea toate șansele să încapă pe mâna politicienilor etilici grav deteriorați, precum acest homo horror-botosanensis.
    Sfatul nostru: grabnica repatriere a lui Arcu în familia lui spirituală botoșăneană (omul se topește de dorul bătăturii părintești flămânzeană, nu iese din depresie, și, tocmai de aceea, își bea mințile prin Bucovina, pe care o zugrăvește cu hulă ca pe o țară a bețivilor cu care chipurile se însoțește și aseamănă îndureratul, autodeclarat travestit). Revenirea lui Arcu în Țara Paielor, la Flămânzi, adică la origini, ar fi un pas util pentru ca plagiatorul Arcu să nu mai vadă peste tot amenințări, ruine și pierzanii.
    Cât despre Bucovina cea din nou înfloritoare, cu cât mai repede va scăpa de aceste pieze rele care au invadat-o în ultima jumătate de veac cu prostul lor gust, cu provocările învrăjbitoare, și cu nemernicia de agenți ai distrugerii, cu atât mai bine.
    De meditat: oare de ce a venit Arcu în Bucovina și nu a ales să frecventeze mănăstirile, natura uluitoare și cultura excepțională a acestui ținut multicultural de referință pentru UNESCO. Răspuns: pentru că nu e soi bun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Simone de Beauvoir a publicat în 1981 cartea La Cérémonie des adieux. Judecătorul Arcu a publicat, între alte cărți - toate foarte slabe - și Ceremonial de despărțire. Titlul cărții lui Arcu reprezintă o traducere fidelă a titlului cărții Simonei de Beauvoir.
    Plagiatul este mai mult decât evident.
    Ce fel de om este pagiatorul, fiind și magistrat (deci având proprietatea termenilor și a faptelor penale), și scriitor (fie el unul slab), și profeor universitar?
    Ce model reprezintă pentru studenți profesorul Arcu plagiatorul, ce model ar reprezenta pentru tinerii publiciști un plagiator, cât de mult respectă legea magistratul plagiator Arcu?
    Nu sunt întrebări retorice, ci, fiind vorba de un om ce deține posturi plătite din bani publici, este temeiul începerii unei anchete privind această persoană dubioasă care se înfruptă din bani publici și care a fost impusă de un clan mafiot la conducerea unor instituții fanion ale culturii bucovinene, pe care nu o stimeaza, ci o denigrează în reviste botoșănene și ieșene.

    RăspundețiȘtergere
  7. Atacuri demente impotriva unei femei,oricare ar fi ea , pe blogul acestui impostor...colaborationist...

    PS...

    A lovi intr-o femeie, asa cum face Arcu,in mod grotesc, este o teribila mizerie care poate avea adanci radacini in impotenta,sterilitatea si disponobilitatea la masacre a acestui flacau fara talent dar care se crede apostol.E tare dezolant si dezgustatotor cand asemenea politruci care au reprezentat bratul inarmat al unui regim criminal,zeci de ani,si acum au pensii de sute de milioane de parca ar fi adus acestei tari teritorii pe Luna si nu doar oroare si suferinta, pot si mai primesc mai mult decat un glonte de argint si o binemeritata uitare...De ce organele abilitate nu izolează societatea de indivizii săriți de pe fix? Într-un ospiciu ar putea fi tratați cum se cuvine....(Arcu). Aceste cuvinte tradeaza o viata de tradare si delatiune a acestui impostor care ar merita scuipat si aruncat la groapa asa cum a aruncat el adevarata rezistenta a unui neam de martiri.

    Un barbat care stie multe si care are multe documente despre tine,sobolan nemernic.

    RăspundețiȘtergere
  8. O sugestie pentru istorici...daruiti-i acestui alcoolic ce se crede un biet RICHELIEU imbracat in paie ca un cabotin in subteranele caminelor culturale proletcultiste,carti despre Bucovina si istoria ei adevarata.Puneti-l intr-o caruta si plimbati-l prin Bucovina cea reala sa vada cu ochisorii lui de Iuda,adevarul.Ce vede el de pe terasele unde-si bea pensia de lacheu colaborationist,cumparandu-si diligente si amabilitati de la breslasi disponibili este o abordare de secol 18...saracul.Individul este sub efectele sedativelor scolaresti de tip...DUUULCE BUCOVINA!...

    RăspundețiȘtergere
  9. MANA CRIMINALA NUMITA CONSTANTIN ARCU (I)

    Pe blogul Constantin Arcu, in stilul sau caracteristic de turnator cu vechi state si de delator tortionar (care a nenorocit si in trecut multi confracti din breasla oamenilor de cultura si, drept recompensa, a reusit sa-si angajeze fiul la SRI, la fel cum a obtinut nenumarate alte favoruri inainte si dupa 1989)continua politica de asasinare a scriitoarei Angela Furtuna. La fel a procedat cu numerosi alti confrati ai sai.
    Arcu practica intoxicarea, diversiunea si dezinformarea, practici cu care este familiarizat din specializarea obtinuta ca ofiter de securitate sub acoperire in ultimii 30 de ani:
    1. tactica minimalizarii folosita de agentul securist Arcu: "Angela Furtuna se pretinde a fi… poetă!!! " Adevarul este ca Angela Furtuna este poeta, publicista, scriitoare cu prestigiu national si international, dovada ca detine rubrici si o activitate sustinuta literara si de cercetare, in presa nationala si internationala. A se vedea sursele, extrem de bogate.
    2. Arcu isi inventeaza adulatori, fara sa dea numele lor, procedeu stalinist prin care se doreste crearea impresiei de adeziune a maselor. Ex din blogul Arcu, care chipruile citeaza cateva reactii la Epistola sa defaimatoare de tara: "Iată cîteva reacții, spune Arcu: „Felicitări pentru amara epistolă, întâia, din Timpul. Din păcate, ai mare dreptate…”, îmi scria un foarte cunoscut poet; „Dacă umila mea persoană vă poate transmite felicitări, vă rog să le primiți!!!”, scria o doamna magistrat de la Tribunalul Suceava; un poet bucovinean m-a felicitat din toată inima, asigurîndu-mă că așteaptă cu nerăbdare a doua epistolă; un profesor universitar de filozofie considera în mod plastic epistola o declarație aspră de dragoste făcută iubitei care mi-a înșelat așteptările etc. etc."
    3. Procedeul decredibilizarii si al intoxicarii folosit de securistul Arcu se bazeaza pe editarea unei biografii falsificate a Angelei Furtuna pe care nu o poate sustine insa cu niciun argument in fata organelor de ancheta. Citam din blogul Arcu: "Cine este această Stormy? Înainte de 1989, cucoana a „lucrat” prin București, apoi s-a pensionat din cauza bolii psihice de care suferă. Puteți fi siguri că în perioada socialistă s-a bucurat de toate privilegiile unei odrasle de nomenclaturist. După evenimentele din 1989, a început să facă afaceri în Suceava cu un concubin, numai că nu le-au ieșit socotelile. La cîtva timp au început scandalurile dintre ei, urletele și bătăile pe stradă, procesele, greva foamei, victimizările, cerșetoria pe televiziunea locală etc."
    (va urma)

    RăspundețiȘtergere
  10. MANA CRIMINALA NUMITA CONSTANTIN ARCU (II)
    In realitate, aceste minciuni urmaresc sa o maculeze pe Angela Furtuna (se observa lipsa numelor si a faptelor din afirmatiile securistului Arcu, fiind prezente doar aluzii si insinuari murdare la adresa victimei sale, asertiunile lui Arcu constituind stilul tipic de delator securist care are misiunea sa acopere faptele penale comise de complicii lui Arcu din Mafia juridica-politica condusa de clanul ILie Valeriana si Ilie Vasile, Andronic Dorin, Mandici Vasile si Aurel Curca, majoritatea penali, militieni, turnatori, procurori si magistrati securisti si nomenclaturisti care detin puterea impreuna cu el, de peste cateva decenii, taie si spanzura in Suceava si in Romania, nenorocind bietii oameni onesti.

    4. Agresivitatea securistului Arcu se justifica si prin faptul ca trecutul sau este plin de inscenari si fapte penale grave, pe care acum incearca sa le acopere prin metode kaghebiste. Citam afirmatia din Arcu blog cu privire la demiterea Angelei Furtuna comisa in anul 2003 din redactia Bucovina Literara la instigarea lui Arcu. Mintind, insa, securistul Arcu spune: "La un moment dat, Angela Furtuna și-a înaintat demisia președintelui Consiliului Județean Suceava din acea vreme (pe atunci redactorii erau angajați cu jumătate de normă la CJ), așteptînd probabil să fie rugată să renunțe". In realitate exista martori in Consiliul Judetean, care vor fi citati, care depun marturie despre persecutiile la care a fost supusa necontenit Angela Furtuna de catre Arcu si vechii securisti din Cultura si Bucovina Literara, mergand cu interzicerea sistematica a publicarii unor scriitori romani si cu dispretuirea lor. Actele de delatiune si turnatorie securista au fost comise sistematic de Arcu si Co, pana ce au dat-o afara pe Angela Furtuna, la fel cum altadata facusera presiuni si asupra altor mari oameni de cultura (unii au facut puscarie din cauza acestor ipochimeni bolsevici, altii au fost exilati).
    5. Securistul Arcu da dovada ca o urmareste pas cu pas pe Angela Furtuna, cu aceeasi misiune de anihilare si distrugere cu care a urmarit si distrus de-a lungul timpului si prin mana Securitatii pe alti confracti. Din nou mintind, sustine: "AF a fost încadrată la Biblioteca Bucovinei Suceava unde a început să otrăvească viața angajaților de acolo. Din acest post a început să aburească lumea. Întocmește afișe în care anunță manifestări de anvergură dedicate Monicăi Lovinescu" Or, dupa cum se stie, evenimentele dedicate Monicai Lovinescu au loc de sase ani de zile, in Suceava si Falticeni, cu prestigioase colaborari interne si internationale. Singurul fapt notabil aici este insa campania sustinuta desfasurata de securistul Arcu impotriva Monicai Lovinescu, de ani de zile (acesta a si fost motivul pentru care securistul Arcu a aranjat excluderea Angelei Furtuna din 2003 de la Bucovina Literara, pentru a impiedica aparitia numarului Monica Lovinescu la Bucovina Literara in anul cand scriitoarea immplinea 80 de ani). Asadar, securistul Arcu este in mod cert principala forta securista de contracarare a Monicai Lovinescu, continuandu-se si astazi misiunile sub acoperire pe care le executa si inainte. Nereusind sa iasa din betie, Arcu nu a observat ca Razboiul Rece s-a terminat pana si la Flamanzi, unde i se ridica o statuie de lut.
    (VA URMA)

    RăspundețiȘtergere
  11. MANA CRIMINALA CONSTATIN ARCU (III)

    6. Continindu-si opera securistica de intoxicare si denigrare, securistul Arcu adauga o noua minciuna in declaratia sa din blog, tot fara sa dea nume si fapte, ci doar ca sa intoxice. Despre juriul international al Zilelor Monica Lovinescu organizate de Angela Furtuna (a treia editie internationala tocmai s-a terminat cu succes, fapt ce poate fi vazut pe blogul Bibliotecii Bucovinei), securistul Arcu spune: "Nu demult a fost inclus în juriu un profesor universitar de la Sorbona decedat cu vreo doi înainte". In realitate, securistul Arcu, (alo, SRI-ul!, vedeti ca aveti un ofiter sub acoperire numit si Arcu scapat de sub control, mai revizuiti-i fisa de sanatate mintala!)minte cu intentie, pentru ca presedintele juriului international al Zilelor Monica Lovinescu este bine merci,lucreaza cu spor si prestigiu si conduce doctorate de un inalt prestigiu international.


    MANA CRIMINALA CONSTANTIN ARCU (III)
    7. Securistul tortionar Arcu recurge si la tactica veche a instigarii autoritatilor impotriva oamenilor bine pregatiti si onesti, ca Angela Furtuna, care desfasoara la Biblioteca Bucovinei activitati foarte bine delimitate si stipulate de fisa postului, muncind cate 10-12 ore pe zi, si avand rezultate excelente, ca si ceilalti angajati. Ducand de ani de zile o campanie securistica de invrajbire a angajatilor Bibliotecii, desi nu este angajat al acestei institutii, insa il manipuleaza pe directorul ei si pe cativa subalterni, Arcu is reia vechea strategie de delator cu state vechi, si spune: "Nu înțeleg de ce dl. Cărăbuș, directorul bibliotecii, nu-i dă de lucru ca la fiecare salariat? Poate se sesizează chiar dl. Gh. Flutur!" Securistul tot securist, ARCU. Placerea de a face rau este imensa, la acest nebun de legat, obsedat de Angela Furtuna de mai multi ani de zile, urmarind-o peste tot si denigrand-o cu perversitate maniacala ori de cate ori are ocazia. Fiind aliat si cu reteaua de crima organizata din justitia cu comanda politica condusa de Vasile Ilie, Andronic, Mandici si Valeriana Ilie, Arcu devine certamente parte oficiala a MAINII CRIMINALE care au dat-o afara si din serviciu pe Angela Furtuna in iulie 2010, uneltind alaturi de Vasile Ilie (sef al serviciilor la Suceava), Carabus Gabriel (directorul bibliotecii si nepot al generalului de securitate Ioan Datcu, fost ambasador ceausist la ONU pana in 78, alias senatorul Gheorghi Prisacaru, in prezent ofiter sub acoperire cu misiuni dubioase), reuniti si cu capii mafiei culturnice si antisemite de la Suceava.

    RăspundețiȘtergere
  12. MANA CRIMINALA CONSTANTIN ARCU (IV)

    8. I se imputa de catre securistul Arcu faptul ca tatal Angelei Furtuna a fost ofiter de contraspionaj. Acest lucru este stiut de ani de zile, iar tatal ei a fost pur si simplu un militar care a executat ordine, de la ierarhi militari si politici, ca orice militar roman, aparandu-si tara conform legilor si primid ordine de la secretarul prim de la judet. La fel face astazi fiul lui Arcu, care orimeste ordine de la Vasile Ilie si Flutur. Insa ARCU se afla in permanenta beligeranta de delator si si-a construit cariera oficiala si cea oculta alaturi de adevarata nomenclatura, nereformata, neostalinista, care a construit si legitimat politcile ceausiste si care a generat neostalinismul actual. Aceasta nomanclatura si-a proptit inclusiv la Biblioteca Bucovinei pe copii si nepoti drept sefi. Angela Furtuna nu ocupa nicio functie, desi calitatea si pregatirea nu-i lipsesc. Este apreciata peste tot, numai acasa la ea nu. Din cauza mizerabilismului ocultei antivalorice.


    9. Pe acest fie de discutii, au intervenit si cititori care confirma ca ARCU este un securist ordinar, turnator si misiuni sub acoperire, ce are conexiuni si activitati neintrerupte de ani de zile ce se soldeaza cu anihilarea intelectualilor democrati ca Angela Furtuna, cu suprimarea cetatenilor romani care lupta onest pentru dreptate si adevar, in tara si strainatate. Este cazul sa dati publicitatii date si fapte, pentru ca viata ANGELEI FURTUNA ESTE IN PERICOL iar ROMANIA MERITA SA STIE CARE SUNT FORTELE DE PROPAGANDA SI MAINILE CRIMINALE CARE SUBMINEAZA ETERN EFORTURILE DE MODERNIZARE A STATULUI DE DREPT.

    RăspundețiȘtergere
  13. Securisti ca Arcu - care nu a publicat in viata lui o atitudine prodemcrata, ci numai note informative - si alti oameni de cultura locali plus parlamentari si sefi care au fost in majoritate organele partidului comunist, intoxica de ani de zile viata publica locala, stau alaturi de nomenclatura comunista nereformata,de propaganda ceausista si de cercurile mafiei, distrugand eforturile de modernizare a Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dna Angela Furtuna, incercati cu Xanax sau Prozac....

    RăspundețiȘtergere
  15. MANA CRIMINALA CONSTANTIN ARCU ET CO.

    10. Securistul Arcu este obisnuit sa lucreze cu mafia antistatala si antidemocrata, traind din intoxicari si manipulari. Astfel, in repetate randuri, a lansat printre colegi si confratii scriitori zvonul ca Angela Furtuna este nebuna, si ca ar fi pensionata din aceste motive. In realitate nu exista niciun document medical in acest sens, toate aceste afirmatii facand parte din campania de distrugere pusa la cale de Arcu. Pe de alta parte, prin chiar aceste calomnii si cruzimi defaimatoare, nefondate, Arcu se manifesta ca o personalitate epileptoida din punct de vedere psihic, iar orice om de buna credinta poate vedea ce capacitate de munca si ce caracter corect manifesta de-a lungul timpului, cu excelenta, scriitoarea Angela Furtuna - care este o autentica creatoare si un cetatean dedicat valorilor si eticului. Cum Arcu nu poate dovedi niciuna din afirmatiile sale sadice, este evidenta reaua sa credinta si reaua sa vointa, sunt evidente faptele de calomnie si discreditare. Care, o data in plus, fac dpvada canaliei care este acest ipochimen.

    10. De-a lungul timpului - anii 90, early 2000, Arcu si colegii sai de la Bucovina Literara au blocat sistematic publicarea in Bucovina a scriitorilor din exil si diaspora, a scriitorilor anticeausisti mai ales. Pentru un astfel de motiv a fost data afara si Angela Furtuna in anul 2003 din redactia Bucovina Literara: isi manifestase dorinta de a edita un numar dedicat Monicai Lovinescu, la implinirea varstei de 80 de ani. Vedeti pe blogul doameni aceste detalii. In replica, gruparea bolsevica a lui Arcu a eliminat-o prin procedeele tortionare in care se specializasera ca lachei ai tuturor puterilor. Iar rcuperarea Monicai Lovinescu la Suceava a fost sistematic blocata de acesti dinozauri bolsevici pana la ora actuala, in timp ce in toata presa romaneasca momentul recuperarii ei a inceput chiar din anii 1990, iar articolele Angelei Furtuna au fost editate peste tot, numai acasa nu. In schimb, incepand din 2003, Angela Furtuna editeaza luna de luna studii de recuperare si hermeneutica a literaturii exilului, mai ales pe Monica Lovinescu si scriitorii evrei din Bucovina, - domenii in care s-a specializat si pentru care este recunoscuta pe plan intern si international, primind numeroase distinctii si fiind premiata de foruri internationale occidentale, americane si israeliene.
    In tot acest timp, Angela Furtuna a creat manifestarea anuala Zilele Monica Lovinescu, ce a avut deja cinci editii, iar din anul 2009, la initiativa tot a Angelei Furtuna, Consiliul Judetean Suceava a aprobat instituirea Premiului National Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, decernat de un juriu international condus de reputatul academician Basarab Nicolescu (despre care, pe blogul sau, securistul Arcu afirmase in dimineata zilei de 8 ianuarie ca nu ar mai fi in viata...Deh, obisnuit sa minta si sa manipuleze, securistul Arcu o tine tot asa, cu denigrari, calomnii si inventii de om dezaxat).

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce fel de anonim e Agela furtunoasa?

    RăspundețiȘtergere
  17. „Săgeata adevărului se înfige în tine, minciuna ce ți s-a aruncat cade în noroi la picioarele tale.”
    Nicolae Iorga


    Către adevărații bucovineni
    În epistola din Timpul am prezis că voi fi atacat dur pentru că m-am adresat deschis și onest vouă. Știam că ponegritorii îmi vor sări la beregată, însă mă simțeam protejat de o neașteptată liniște sufletească pentru că nu vă voiam decît binele. Din capul locului detractorii s-au întrebat în ce calitate mă adresez vouă, eu, care sînt un „venetic”. Sfîntă ignoranță! În secolul al XIX-lea două valuri masive de bucovineni s-au stabilit pe moșia Flămînzi și urmașii lor au pornit mai tîrziu Răscoala din 1907. Eu sînt urmaș al urmașilor acelor bucovineni și m-am întors acasă, n-am nevoie de încuviințarea cuiva. În plus, de zeci de ani muncesc aici și sînt considerat om de-al locului, încît bucovinenii adevărați n-au avut rețineri de a mă alege în tot felul de funcții, inclusiv președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni
    Într-adevăr, prima scrisoare a separat grîul de neghină. Și e bine. În timp ce-mi suflec mînecile, observ cu bucurie că e puțin gunoi. Impuritatea capătă chipul unor detractori care au trecut la atacuri înțesate cu insulte și minciuni, învelite într-un limbaj grobian, ca la ușa cortului. Mă rog, fiecare se adresează și se comportă așa cum a fost educat. Însă pretinde că asta e… literatură (ptiu!). Răstălmăcindu-mi intențiile și vorbele, am fost acuzat de toate relele din lume. Încît, firește, Bucovina va renaște numai după ce eu mă voi întoarce în „Țara paielor”! Se cere purificarea ținutului de „venetici”, o idee decurgînd direct din ideologia fascistă. Ne aflăm într-un spațiu eterogen demografic în care dintotdeauna au coexistat etnii diferite, un tărîm al multiculturalității, numai o minte bolnavă putea zămisli asemenea aiureli.
    N-am îndoială că oamenii teferi la cap au înțeles mesajul și nu s-au simțit lezați de afirmațiile din epistolă. Au priceput semnalul de alarmă și mulți m-au asigurat că, din nefericire, am dreptate. Redau un scurt comentariu după epistola postată pe blogul meu: „frumos și cinstit asa cum sade bine unui bucovinean. Corneliu Cîrdeiu”. Pe C.C. nu l-am întîlnit de peste zece ani probabil. Din cîte știu este jurnalist la Rădăuți, un minunat orășel bucovinean în care am lucrat vreme îndelungată. Iar onorabila doamnă magistrat C.M. de la Tribunalul Suceava mi-a scris: „Dacă umila mea persoană vă poate transmite felicitări, vă rog să le primiți!!!”
    Mi-au scris foarte mulți intelectuali, însă pe posta electronica, evitînd să aibă de-a face cu Furtun. Dar pentru că Furtun (așa îi spune o cunoscută scriitoare) mă acuză în continuare de furtul titlului unei cărți al Simonei de Beauvoire, fiind încredințată că toți cititorii sunt idioți și înghit gogoșile ei, iată ce scrie un critic literar despre acest aspect (redau numai finalul mesajului):
    „(…)
    Sper să vă regăsiţi seninătatea.
    Cu prietenie,
    Alex. Ştefănescu
    P.S. Bineînţeles că nu se poate vorbi de plagiat în cazul unui titlu de trei cuvinte. Dacă asemenea acuzaţii ar fi luate în serios, nu s-ar mai putea da niciun titlu unei cărţi, pentru că luând în considerarea bibliografia întregii umanităţii nu s-ar mai găsi sintagme disponibile.”

    In altă ordine de idei, aruncînd o privire peste comentariile postate, orice om cît de puțin citit și de bună credință își dă seama că 98% din anonimii care semnează mai sus sînt una și aceeași făptură plină de ură și cu bale la gură.
    N-am de gînd să-i mai ascult lătrăturile acestei CP și nici nu aș fi răspuns la „epistola” ei. Am crezut că alții nu știu despre cine e vorba. M-am înșeleat. E cunoscută ca un cal breaz și, repet, cîndva voi post ape blog mesajele primate (după ce voi primi încuviințare de la expeditori). Toate mizeriile și calomniile nu mă ating pentru că sînt minciuni sfruntate și ajung în noroi la picioarele mele, după cum spune Iorga în cugetarea postată din capul comentariului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Dosarul de la CNSAS il vrem, domnule ARCU. Lasati acest delir care va ridiculizeaza si in fata copiilor prescolari.Vrem sa vedem, clar, daca AVETI statut de colaborator sau nu cu regimul strain caruia i-ati legitimat, profesional, prin sentinte, puterea. Declaratie pe proprie raspundere sub sanctiunea oprobriului public, in eventualitatea ca nu veti fi sincer.

    Lasati martiriul acesta de mesia neinteles si spuneti , fara echivoc: Da, am colaborat cu sistemul sau nu , nu am colaborat-acesta este dovada de la CNSASS. Si cum se face ca fiul dv. cat si cel al tovarasului Beldeanu sant angajati, cu functii serioase, in SRI? Aceasta epistola catre bucovineni este ca un fluierat in biserica a unui debil ce vrea sa fie bagat in seama si auzit. Inutila, tardiva si cu valoare literara "ZERO". Nu va mai victimizati in felul acesta jenant, pueril si mai mult decat dezgustator.

    Atentie, domnule Arcu, noi nu santem Angela Furtuna, stim multe despre biografia dv, si va rugam sa nu instigati la abuz si la crima folosind, in proprie aparare, influenta si puterea unei institutii serioase a statatului cum ar SRI-ul, prin fiul dv.

    Chiar daca SANTETI obisnuit cu asemenea orori si delatiuni, raspundeti punctual acuzatiilor grave care v-au fost aduse si nu mai minimalizati totul intr-un mod barbar, batjocorind o femeie ca un monstru narcotizat. Facand abstractie de polemica si razboiul personal cu aceasta, din punct de vedere al operei literare, santeti in epoca de piatra fata de aceasta.

    Adica noi credem ca ANGELA FURTUNA are Opera iar dv. aveti doar timide incercari literare de tip"posta redactiei". Un adevar crunt, deocamdata. O rugaminte onesta si diafana: Nu mai marginalizati acest mesaj pe spinarea doamnei Furtuna,in stilul abject pe care l-ati consacrat ca pe o virtute, golaneste. FIAT LUX...

    RăspundețiȘtergere
  19. Iată reacția unui adevărat intelectual fața de enormitățile proferate de impostoarea Furtuna! ‏
    c.a.

    NB. Îl anunț pe anonimul de la pct. 21 că n-am avut dosar, însă am fost verificat de CNSAS de 3 ori pînă acum (în calitate de magistrat, ca inpector în Cons. Superior al Magistraturii și ca șef de catedră universitară), stabilindu-se că n-am avut nici un fel de legături cu Securitatea. Același lucru nu se poate spune despre Furtun.
    Nu știu adevărul despre opera mea, urma va alege, însă în mod cert Furtun are legătură cu psihiatria, nu cu literatura! Vezi mai jos părerea unui expert!!!

    ***

    alex stefanescu
    Către Constantin ARCU

    Stimate domnule Constantin Arcu
    Bine aţi făcut că aţi postat pe blog un citat din mesajul meu, referitor la Angela Furtună. Eu nu mă dezic niciodată de afirmaţiile mele, nici măcar de cele făcute în corespondenţa mea particulară.
    Vă trimit acum un nou mesaj pe care mi l-a trimis ea plus răspunsul pe care i l-am dat (primul şi ultimul, fiindcă am hotărât ca de acum înainte să-i şterg mesajele înainte de a le citi şi să o ignor).
    Dacă vă serveşte ceva, puteţi cita şi acest text al meu.
    Cu prietenie,
    Alex. Ştefănescu
    ***
    ----- Forwarded Message -----
    From: alex stefanescu
    To: Angela Furtuna
    Sent: Wednesday, January 18, 2012 7:58 PM
    Subject: Re: Catre domnul Alex Stefanescu, de la doamna Angela Furtuna

    Îţi dai prea mare importanţă crezând un om ca mine se ocupă de dumneata în vreun fel. Ştiu doar - judecând după un mesaj pe care mi l-ai trimis acum câţiva ani din senin, cu totul nejustificat - că eşti obraznică şi prost-crescută şi nu vreau să am de-a face cu dumneata. Însuşi faptul că îmi pătrunzi în casă nepoftită, prin intermediul e-mail-urilor, dovedeşte că nu respecţi nicio regulă a politeţii.
    Te înşeli când crezi că poţi să te impui ca scriitoare cu forţa. De-a lungul anilor am cunoscut mulţi autori care îţi seamănă. Şi ei au plictisit şi obosit lumea cu scandaluri, dar niciunul nu a reuşit să se afirme cu adevărat în acest mod. Scrisul este un act de seducţie, nu un viol. Eşti inteligentă şi talentată, dar nu destul de inteligentă şi talentată ca să concurezi cu cei pe care îi denigrezi. Bucură-te că ei există, admiră-i şi resemnează-te. Nu este înţelept să te răzbuni pe toată lumea fiindcă nu eşti destul de înzestrată pentru literatură. Doamna Doina Cernica, pe care cu neruşinare o jigneşti în diatribele dumitale, îţi este, ca scriitoare, mult superioară, şi totuşi nu-şi dă atâta importanţă, nu face atâta agitaţie în jurul ei.
    Fii demnă şi nu-mi mai trimite mesaje pe care este sigur că, de acum înainte, le voi şterge înainte de a le citi.
    Alex. Ştefănescu

    ***
    From: Angela Furtuna
    To: Alex Stefanescu (210..)
    Sent: Wednesday, January 18, 2012 10:25 AM
    Subject: Catre domnul Alex Stefanescu, de la doamna Angela Furtuna

    Stimate Domnule Alex Stefanescu,

    De-a lungul ultimilor ani, m-am tot intrebat de unde vine aceasta aroganta si furie a dvs. fata de mine. In fond, nu ma cunoasteti, iar pe de alta parte mi-ati raspuns de cateva ori folosind exact cliseele cu care ma obisnuisem a fi tratata de gruparea neostalinista si veche ceausista Arcu-Cernica-Beldeanu-Diaconu-Iacobescu-Cirlan et CO, oameni de baza din RETEAUA ceausista si neostalinista de trista amintire (PCR-Propaganda-Activ de partid-Securitate, adica am numit-o Coloana a V-a Aparatcika), dar si de actualitate.
    Or, lumea va stia drept om de dreapta, PNTCD, poate chiar alaturi de un martir numit Coposu...Dar vad ca aveti conexiuni in care va incredeti si care vin exact din directia opusa... ma intreb daca ati avut ragazul sa uitati de PCR si de UTC si de Coloana...
    (…)
    Pacat de dvs.,
    Angela Furtuna

    ***

    RăspundețiȘtergere
  20. De ce sînt făcut torționar?!!! Nu am dosar.
    Iata răspunsul CNSAS:
    Apasati aici pentru document

    RăspundețiȘtergere
  21. 1. CNSAS are rigori speciale pentru ofiteri sub acoperire si colaboratori speciali. Tortionarilor de azi li se pare ca sunt protejati. ARCU sa declare da sau nu, colaborarea. Public. Arhivele de azi nu sunt arhivele de maine.
    2. Arcu gafaie. Se strange franghia. Adevarul iese la iveala.
    http://angela2008furtuna.wordpress.com/2012/01/18/constantin-arcu-tortionarul-gasca-si-adeziunile-neostaliniste-ii/
    Corespondenta publicata este o incantare pamfletara in care un ins care confunda critica literara cu ratingul media si caruia nu i-a cerut nimeni parerea isi lauda colegii si colegele uteciste din PCR, si nu pierde ocazia sa arate ca e loc si in Istoria sa literara si pentru amante, si pentru fiicele lor.

    RăspundețiȘtergere
  22. Si cine ma rog a distrus Bucovina?? (cu toate ca dupa parerea mea a fost mai putin distrusa de lacomia oamenilor decat alte regiuni ale tarii).. Pai tot iubitii noi frati din Moldova care o data cu comunismul au ajuns sa ia pozitiile cele mai importante in administratia Bucovinei, si care au adus cu ei o masiva imigrare in Bucovina de profitori din cele mai sarace judete ale Moldovei. Acestia, in spiritul comunist de a promova prostanacii si de a lovi in intelectualitate si mai ales sistemul CAP: totul nu iti apartine tie ci noua (adica mie, unde "mie" era inteles ca "cei care nu au nimic) au luat stapanire pe Bucovina. Si ce i-a mai ramas bucovineanului este , in extremis, sa bea si sa-si aminteasca ca a avut candva fala unui om care candva, cand pamantul are al lui, o ducea bine. Intr-un fel cam ca indienii din america ;) Deci nu bucovinenii au distrus Bucovina ci comunismul, care a incercat sa distruga si alte regiuni ca Banatul sau Bihorul (care si ei au cunoscut o imigrare majora), norocul acestor regiuni insa a fost ca sunt destul de mari si populate si au putut asimila in loc sa fie asimilati... Asta e!!...

    RăspundețiȘtergere