Zece motive pentru care nici Băişanu nu s-ar vota preşedinte PNL Suceava

Că nu-l simpatizez pe Băişanu ştie toată lumea. Că va mai fi sau nu preşedinte al PNL Suceava mi-e indiferent.

Am văzut totuşi că de câteva zile organele de propagandă ale lui Băişanu duc o campanie furibundă împotriva celorlalţi candidaţi. Pentru o mai corectă informare, am adunat la repezeală câteva motive pentru care, în cazul în care aş fi delegat la alegerile interne din PNL, nu l-aş vota în niciun caz pe Băişanu.

Eu cred că dacă ar fi cinstit, după ce-şi va lectura acest sumar "CV", nici măcar Băişanu nu s-ar mai vota pe el însuşi:

Mincinosul Băişanu se pupă cu Lungu

1. Politică de cumătrie şi nepotism

Imediat după ce USL a ajuns la guvernare, Ştefan Alexandru Băişanu şi-a instalat soţia, Adela Elena Băişanu, în funcţia de preşedinte - manager general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

Nepotismul practicat de copreşedintele USL Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, este demonstrat şi prin faptul că a menţinut sau instalat în funcţii de conducere în instituţii deconcentrate rude prin alianţă sau prieteni de familie, unii chiar şi de la alte partide. Cele mai cunoscute exemple sunt pedelista Camelia Chitul, director al Casei Judeţene de Pensii, pecistul Vasile Latiş, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Ioan Gelu Tomescu, şeful RA-APPS Suceava, Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava, Simona Sofroni de la AJOFM etc. Sigur că nici nu mai trebuie să menţionez că preşedinte al organizaţiei municipale Suceava este Marius Zmău, a cărui relaţie de rudenie cu familia Băişanu este binecunoscută.

De notorietate este şi faptul că, în urmă cu câteva săptămâni, Alexandru Băişanu a încercat să dea afară unul dintre cei mai buni directori de liceu din Suceava pentru a-şi instala un alt cumătru la şefia Colegiului Naţional "Petru Rareş" Suceava, doar pentru că aşa "i-a poftit sufleţelul" nevesti-sii. Detalii aici.

2. Politică de şantaj şi ameninţare

Numeroşi liberali îmi spun că domnia lui Băişanu în funcţia de preşedinte al PNL Suceava a fost caracterizată printr-o dictatură personală, un regim menţinut prin practici care duc cu gândul spre şantaj, ameninţare şi teroare, deciziile fiind luate în familie, fără ştiinţa forurilor statutare.

Pregătirea alegerilor de sâmbătă pare să demonstreze din plin aceste acuzaţii. Lista delegaţilor cu drept de vot a fost înseţată cu soţia, părinţii, cumătrii şi angajaţii lui Băişanu. Ceilalţi delegaţi, despre care nu este sigur pe cine vor alege, au fost zilnic asaltaţi cu promisiuni sau ameninţări pentru a-l vota pe Băişanu.

Mai mult, contracandidatului său i-a fost interzis accesul în organizaţii pentru a-şi prezenta "oferta electorală", iar comune fără niciun consilier local dar vasale lui Băişanu vor avea mai multe voturi decât oraşe cu scoruri de 80%. 

3. Dispreţ faţă de lege

Permanent, Ştefan Alexandru Băişanu a dat dovada unei totale lipse de respect pentru legi şi regulamente. Un exemplu sugestiv pentru această atitudine este cel din urmă cu două săptămâni când, deşi parcarea subterană era goală, Băişanu şi-a parcat ilegal limuzina în centru pentru a participa la o şedinţă de partid. Imagini aici.

Neregulile şi tertipurile instrumentate de Băişanu, care în primăvară a încercat devansarea nestatutară a alegerilor, au fost sesizate şi de conducerea centrală a partidului, care a trimis la Suceava o comise de control.

Băişanu a încălcat flagrant statutul PNL prin implicarea fără niciun fel de bază statutară în treburile organizaţiei municipale Suceava a Tineretului Naţional Liberal. Detalii aici şi aici.

Băişanu s-a implicat nestatutar şi în mascarada alegerilor din cadrul organizaţiei Rădăuţi, când doar cu badigarzi a reuşit să-l impună preşedinte pe Dan Mironiuc. Imagini aici.

A înşelat Biroul Electoral Central acreditând zeci de membri de partid ca observatori la alegerile de anul trecut, afirmând că ar fi colaboratori ai televiziunii pe care o patronează.

A fentat cu ajutorul reprezentanţilor USL din BEJ legea electorală prin organizarea unei tombole în ziua alegerilor locale.

4. Politica scandalului şi circului ieftin

Tot Băişanu a fost cel care a provocat un circ de tot râsul, presărat cu înjurături, în timpul alegerilor pentru conducerea TNL Suceava. Fără niciun fel de atribuţii, Băişanu i-a fugărit pe liderii TNL la nivel naţional şi a forţat anularea alegerilor pierdute de protejatul său. Video aici.

5. Incompetenţă administrativă

În puţinul timp petrecut în funcţia de prefect, Băişanu s-a făcut remarcat doar prin faptul că a risipit materialele de construcţii pentru sinistraţi. Povestea aici.

6. Mediocritate profesională

Anul trecut a candidat şi pentru Senatul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava dar nu a fost votat nici măcar de colegii lui.

7. Amatorism politic

Trimis să-i reprezine pe suceveni în Parlamentul României, Ştefan Alexandru Băişanu a reuşit doar să se facă (şi să ne facă) de râsul ţării. La prima luare de cuvânt în plenul legislativului, Băişanu a ajuns ciuca ironiilor pentru că a confundat Parlamentul cu o şuetă în familie. Video aici.

Cu o activitate aproape inexistentă, Băişanu s-a făcut remarcat doar printr-o propunere legislativă ilogică. Liderul PNL a compus un proiect de lege pentru reglementarea profesiei de mediator care a fost pur şi simplu desfiinţată de Ministerul Muncii şi asociaţiile profesionale. Povestea aici.

De tot râsul s-a făcut şi prin faptul că deşi este profesor universitar nu stăpâneşte proprietatea termenilor, spunând în gura mare că doreşte nu sărbătorirea ci comemorare Zilei Bucovinei.

8. Demagogie şi populism

Băişanu s-a făcut remarcat cel mai des prin abordări demagogice şi populiste ale unor subiecte cu adevăr importante pentru oameni. Un exemplu aici.

9. Minciună şi ipocrizie

O altă constantă a regimului Băişanu a fost miciuna. Cel mai la îndemână exemplu este relaţia cu primarul Ion Lungu. După ce în nenumărate rânduri a afirmat public că nu va colabora în niciun fel cu actualul primar, Băişanu a bătut palma cu Lungu imediat după alegeri. Video aici.



10. Îmbogăţire dubios de rapidă

În doar câteva luni de când a ajuns la ciolan, averea lui Ştefan Alexandru Băişanu a crescut din senin. Bugetar din tinereţe, cu o avere modestă până anul trecut, dintr-o dată Băişanu şi-a trecut în declaraţia de avere maşini de lux, proprietăţi imobiliare şi sute de mii de euro în conturi. Oare are vreo legtură cu faptul că prin partid este poreclit "fifty-fifty"? Comisioanele ştiu de ce. Detalii picante şi interesante aici.

Din aceeaşi categorie face parte şi o foarte interesantă poveste în care personaje sunt Băişanu, televiziunea pe care o patronează şi taxa de protecţie. Detalii aici.

PS: Lista este deschisă şi va fi completată şi cu motivele pentru care nici voi nu l-aţi vota pe Băişanu.

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. E clar ca ai ceva cu Baisanu. Dar asta nu inseamna ca cele 10 motive sunt false, sau ca sunt prea multe. Sunt prea putine si sunt ferm convins ca sunt si adevarate. Nu caut sa-i iau apararea, insa Baisanu nu face decat sa se incadreze in tipare. Se plieaza perfect pe tipologia politicianului roman, adica vorbeste frumos, minte mult, arogant, stie sa faca bani..doar pt. el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, Dinu Zara nu are ceva special cu Baisanu. Doar se intampla sa fie singurul ziarist / jurnalist din Suceava care are curajul sa zica adevarul. De aici e impresia falsa. Din decalajul dintre realitate si ceea ce prezinta zi de zi Monitorul, Obiectiv, Crai Nou.
    A, si.. oricum iese Sandel Preşedinte, jocurile sunt facute de multa vreme. Acu e circul.. democratic. Doar o minune salveaza PNL Suceava... eu am o părere fffff buna si despre Popoiu si despre Ursaciuc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ursaciuc este soluţia pentru liberalismul sucevean

    RăspundețiȘtergere
  4. asta e greseala la romani: ne-am invatat sa mergem ca boii după marele bou şef. Nu, solutia este ca toti sa intelegem esentele democratiei libere, nu democratiei impuse de cercuri de interese obscure, indiferent din ce zona vin... in lumea civilizata lucrurile se fac in grup, in dialog, nu asteptand pe Marele Conducator.
    Da, Marius Ursaciuc ar fi solutia cea mai normal, logica si potrivită pentru PNL Suceava, insa eu sunt putin sceptică avand in vedere situatia existenta.

    RăspundețiȘtergere