skip to main | skip to sidebar

Chira Gabriel Narcis, Halip Costel, Deleanu Romeo Ioan, Cercel Călin Costel - trimitere în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CHIRA GABRIEL-NARCIS, fost ofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere (C.I.T.) din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava (I.J.P.F.), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu împotriva intereselor publice,dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual şi instigare la mărturie mincinoasă;

HALIP COSTEL, ofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Biroului C.I.T. de la I.J.P.F. Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi fals intelectual;

DELEANU ROMEO IOAN, şeful Biroului C.I.T. de la I.J.P.F. Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi instigare la fals intelectual;

CERCEL CĂLIN COSTEL, fost director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi instigare la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 31 martie 2005, inculpaţii Chira Gabriel Narcis şi Halip Costel, cu ocazia efectuării unui control în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, au constatat că un cetăţean ucrainean a introdus în ţară o importantă cantitate de articole de îmbrăcăminte pentru care nu existau documente de provenienţă.
 
În timp ce aceştia efectuau demersurile legale prevăzute în astfel de situaţii, au fost contactaţi telefonic de şeful lor, inculpatul Deleanu Romeo Ioan, care le-a cerut, iniţial, să nu oprească autoturismul respectiv şi apoi să-i restituie o parte din bunuri. Totodată, inculpatul Cercel Călin Costel s-a prezentat personal şi le-a cerut acelaşi lucru.

În aceste condiţii, deşi erau membri ai unei structuri specializate de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere, inculpaţii Chira Gabriel Narcis şi Halip Costel au respectat „instrucţiunile” şefilor ierarhici şi au întocmit în fals documente de constatare în care au consemnat că au depistat o cantitate mult mai mică de articole de îmbrăcăminte decât cea reală, diferenţa fiind restituită persoanei respective, deşi întreaga cantitate ar fi trebuit să fie confiscată.

Cauza a fost înaintată spre judecare Curţii de Apel Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Articole recomandate:

    coruptie, DNA

Comentează folosind Facebook:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Poţi utiliza unele etichete HTML, cum ar fi <a href=""></a>, <b></b>, <i></i>.

 

Dinu ZARĂ Copyright © 2009 - 2015. Vizitează şi Dinu ZARĂ - FotoBLOG şi Suceava: Presa Online