Rețeta ingineriilor financiare de la licitațiile Centrului Cultural Bucovina

Am prezentat în ultimele zile mai multe exemple de grave abateri de la legea achizițiilor publice în cazul licitațiilor organizate de Centrul Cultural Bucovina al Consiliului Județean Suceava. Una dintre licitații a fost anulată după dezvăluirile publicate pe acest site, altele și-au produs deja efecte. Astăzi vă explic și de ce a recurs instituția condusă de Sorin Filip la astfel de ilegalități.

Pentru că valoarea serviciilor artistice contractate pentru diverse evenimente ale Consiliului Județean nu este foarte mare, Centrul Cultural Bucovina avea posibilitatea să recurgă la achiziții directe, fără organizarea unei licitații. În mod ciudat, în loc să facă contracte direct cu prestatorii de servicii, Centrul Cultural Bucovina recurge la intermediari.

Să luăm exemplul spectacolului susținut la Hora Bucovinei de Ansamblul „Dor Transilvan” din cadrul Companiei de Transport Public a Primăriei Cluj-Napoca. În loc să facă contract direct cu ansamblul Primăriei Cluj, Centrul Cultural Bucovina a derulat o așa-zisă licitație prin care a făcut un contract cu firma SC Star Transilvania SRL pentru organizarea unui spectacolul de 60 de minute susținut de Ansamblul „Dor Transilvan”.

Ansamblul „Dor Transilvan” al Primăriei Cluj-Napoca la Hora Bucovinei 2017

Asociat unic și administrator al SC Star Transilvania SRL este Tiberiu Groza (foto centru, pe rândul al doilea), directorul artistic al Ansambului „Dor Transilvan”. Pe românește, în loc să meargă către instituție, banii au ajuns la firma șefului.

Surse din sistem mi-au explicat că în multe cazuri în urma unor astfel de spectacole banii nu mai ajung niciodată la instituție.



În concluzie, spectacolul a fost susținut de un ansamblu al unei instituții publice, cu artiști pregătiți și plătiți din bani publici, cu instrumente și costume achiziționate din bani publici, folosind dotările instituției respective, dar banii au ajuns la o firmă privată.

Aceeași rețetă urma să fie aplicată și în cazul concertului Filarmonicii „Mihail Jora” din subordinea Consiliului Județean Bacău, eveniment anulat după ce am dezvăluit abaterile grave din cadrul procedurii de licitație publică.

Articole pe aceeași temă: 

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Stiamte domn! Sunteti intr-o mare eroare. Ansamblul folcloric Dor Transilvan este o entitate culturala fara personalitate juridica, nu institutie publica sau subordonat unei institutii publice.
    De la infiintare, acum 22 de ani, ansamblul functioneaza numai in cadrul sindicatului din C.T.P. din Cluj-Napoca, nu al Primariei, fara a avea subordonare fata de aceasta ci doar o foarte buna colaborare.
    Din cauza ca ansamblul nu are personalitate juridica, contractarea spectacolelor artistice unde ansamblul este invitat de face prin firma Star Transilvania, deci legal, cu contract, factura si chitanta, sumele incasate fiind inregistrate in contabilitatea firmei.
    Fara o documentare serioasa ati cazut in erori logice care au generat aceste afirmatii aberante.
    Deontologia profesionala va obliga sa va documentati si la cei in cauza pentru a evita asemenea acuzatii neargumentate.
    Va rog sa nu stergeti comentariul meu si sa-l considerati ca exercitarea dreptului la replica. Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie.
    Tiberiu Groza, director artistic Dor Transilvan.

    RăspundețiȘtergere